2023-07-29
铜锣湾骆克道 The L Square 食厦开了一间相当特别嘅食店,今晚逛完街就同屋企人去𠮶度开餐~店内面积唔算好大,结合新派和坏旧味道。方形砖嘅枱面很有年代感。估唔到客年人以青人为主,可能因为卤水火锅太有新鲜感✨唔会放上一般嘅冷盘小食,竟然以爆谷作前菜~突然又有种走进戏院嘅感觉。店家自己炒制嘅潮式辣椒油,味道好香又唔会太辣,好吃!手机落单,餐牌好多食物都售罄。我哋点咗依度主打嘅卤水火锅。潮式卤水火锅还是第一次吃卤水火锅,以特制嘅器皿放在小火炉上,小巧精致,又唔会大火好滚。卤水味道不是卤水汁嘅浓郁和重味,调校好作为汤底会淡一点。火锅套餐包括:嫩滑牛小排:脂肪分布平均,入口有牛油香,仲多了一重卤水汤汁味道,好味新鲜。手打牛丸:肉味浓郁亦够弹牙!台式鸭血够爽。墨鱼仔不过不失。Peroni Bottle容易入口,味道清爽,配卤水火锅特别滋味。我哋仲order了「潮式蚝仔粥」用咗好靓嘅器皿盛载,旁边仲有芫荽、香葱、菜谱做配搭,充满仪式感。潮州粥嘅米唔会完全好腍,有点咬口得来又唔会太粗糙。粥底味道冇太大惊喜,蚝仔肉份量唔算多,记得加入香葱和菜脯增加风味。火锅店星期六、日开到凌晨一点,迟啲约埋朋友
店内面积唔算好大,结合新派和坏旧味道。
方形砖嘅枱面很有年代感。
估唔到客年人以青人为主,可能因为卤水火锅太有新鲜感✨
店家自己炒制嘅潮式辣椒油,味道好香又唔会太辣,好吃!
手机落单,餐牌好多食物都售罄。我哋点咗依度主打嘅卤水火锅。
卤水味道不是卤水汁嘅浓郁和重味,调校好作为汤底会淡一点。
潮式卤水火锅
潮式卤水火锅
手打牛丸:肉味浓郁亦够弹牙!
台式鸭血够爽。
墨鱼仔不过不失。
容易入口,味道清爽,配卤水火锅特别滋味。
潮式蚝仔粥
火锅店星期六、日开到凌晨一点,迟啲约埋朋友可以试吓久违了嘅真正夜宵🌟✨