2023-12-08
<御来光茶社> 📍土瓜湾站喺门口企住已经见到成个design都好日系式,加埋富士山Logo同木系家私摆设,令到我哋瞬间好似去咗日本咁(#^.^#)💜芝士奶盖桂花乌龙茶🧋 💰$33首先成杯奶盖系非常打卡able,上面有一层厚厚的雪白奶盖,奶盖系好绵稠浓郁,而下层就系好有透明质感嘅桂花鸟龙茶(o^^o)将佢哋搅拌之后饮,一开始芝士味道会相对较出,之后慢慢会有淡淡的桂花香味,感觉上清新得来会大有少少咸味( ´▽`)💜宇治珍珠鲜奶抹茶🧋 💰$33一攞到手就已经觉得成个抹茶色渐变色tone劲靓💚由上层白白的逐渐变成最底的深绿色,就好似富士山图案咁🗻一开始系会掂到底层系暖笠笠的,应该系因为即直制成的宇治抹茶,饮上口系有好浓郁的抹茶香味,而且仲有少少粉粉的质感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)当我哋会饮一口都会有珍珠伴随着,珍珠系煮得好腍刚刚好,好有嚼劲(^^)💜Tiramisu 🥄 💰$46食落去几绵滑,有种入口即溶的感觉,食到底系会有海绵蛋糕的质感,成个Tiramisu嘅咖啡味道颇为浓郁,但系唔会食到好漏☺️🩷💜开心果芝士蛋糕🍰🥄 💰$48一见到呢款芝士蛋糕系期间限定就忍唔住手想试一个,蛋糕🍰望起
💜芝士奶盖桂花乌龙茶🧋 💰$33
💜宇治珍珠鲜奶抹茶🧋 💰$33
💜Tiramisu 🥄 💰$46
💜开心果芝士蛋糕🍰🥄 💰$48
一见到呢款芝士蛋糕系期间限定就忍唔住手想试一个,蛋糕🍰望起上嚟几精致,双层系海绵蛋糕,去到中层白色的就系食落比较厚实嘅cream,而去到最底层就系开心果
mousses,食系几入口即溶,而且食得出浓浓的开心果味道👅去到蛋糕,食到最后会有开心果碎粒,令到成个蛋糕口感更加丰富(^^)