2022-06-17
同朋友行街食饭,佢订咗呢间食串烧嘅餐厅,装修格局带点日式居酒屋风情🏮,我哋坐近窗口。先点两杯饮品,我点咗清爽嘅「日本信州苹果梳打🍏$48」,朋友就钟意教香甜嘅「完熟蜜桃梳打🍑$48」。我哋见好多客人也是选这个Mori Set $580,咁我哋都试吓先。套餐的前八款鸡串烧,由厨师发板,带点神秘咁,有趣,其后的是自选。👨🍳厨师安排了给我们是:鸡胸软骨、鸡肠、鸡心鸡肾、月见鸡肉棒、梅子酱鸡胸、日本提灯、鸡掌心串烧质素高,厨师处理得很好,鸡内脏串烧也没有腥味。店员每当奉上串烧时,也会介绍一两句,当店员送上烧鸡肠的时候,朋友笑说😆:「小朋时候成日比阿妈话佢,鸡肠都冇你咁长气」,她说原来鸡肠的样子是这样的,口感带少少弹牙。可以一次食到唔同部位,不同烹调方法,不同味道,唔错,我最钟意就系月见鸡肉棒,配以已渍的鸡蛋黄🥚,加添香滑之余带点咸蛋黄的感觉;朋友就钟意鸡胸软骨🐣,口感脆卜卜✨,同埋口爽脆嘅鸡肾。然后就系烧物:🐟白膳烧得香口弹牙;🦐蛋黄渍虎虾都几大只,烧好之后伴以渍好嘅蛋黄加鲜蛋黄,令口感更丰富。然后,嚟咗鸡汤及惠比寿炭火亲子丼,厨师先把鸡肉烧好,然后用来做亲子丼,口感比平时的亲子丼更胜一筹。
👨🍳厨师安排了给我们是:
然后就系烧物:
🐟白膳烧得香口弹牙;
🍮甜品
好钟意套餐包埋甜品,像一个完美的结局,甜品系「抹茶红豆奶冻」,很有日式🇯🇵风味,奶冻香滑,配埋香甜嘅红豆🫘,呢餐好满意,在带点神秘感及欢笑声中渡过🤭。