2022-09-06
嚟到东涌唔想次次都喺东荟城食饭~就决定行下海滨花园顺便去东涌Sheraton𠮶边食😋又有意外惊喜喔!虽然funky monkey唔系得呢度先有,但夜晚嘅氛围同唔使下下都食西餐呢啲大路嘢,偶尔试下异国菜都几chill🥳1️⃣old durbar chimney($68)系尼泊尔嘅威士忌~因为唔想成日净系饮Cocktail,所以就试吓特别嘅威士忌。其实我唔系太识饮酒🤣🤣仲特登Google左呢只就有42度,好似仲会有啲云呢拿同莓嘅香味?order咗on The Rock,有啲冰溶溶下又唔难入口,虽然唔系好饮到同其他威士忌嘅分别,但饮完之后口腔有淡淡嘅莓味,值得一试。2️⃣Khaja set($148)系类似小食拼盘嘅东西,有尼泊尔出名嘅Momo四粒,配埋佢嘅辣酱系正嘅👍🏻仲有几旧香料嘅鸡块,充满香料味,但鸡块略嫌有啲干。之后有一堆糖醋薯仔咖喱,系食得出有甜㗎嘅,但就应该冇醋味🤔中间系类似妈咪面加杂豆再加洋葱嘅脆面,味道都好特别~最后我觉得最好味就系脆饼🤣有啲似薯片但唔油腻👍🏻👍🏻(蔬菜片我就唔介绍啦🥲)3️⃣Himalayan Thali Set($98)首先要介绍系侍应一上碟菜,就帮我淋左啲汁上啲饮到
1️⃣old durbar chimney($68)
2️⃣Khaja set($148)
3️⃣Himalayan Thali Set($98)
首先要介绍系侍应一上碟菜,就帮我淋左啲汁上啲饮到。一起初系完全唔知系乜嘢以为系油之类,食落原来系椰子味嘅水(?)系几好食呀!因为呢种米比较干身,所以加咗椰子水就会变得湿润同有味👍🏻咖喱方面系比较似印度味嘅咖喱,鸡块比较细粒。而侧边有碗汤,应该系有啲似绿豆水同冬瓜汤嘅Mix🤔都系特别嘅尝试🤣
📍总结:
-上菜比较慢,如果肚饿赶住食饭就唔建议啦🤣
-个人系抱住试新嘢嘅态度去食,好唔好食就真系好主观,因为所有菜式都比较重香料味,未必个个都钟意🤔
-环境真系好chill,夜晚嚟饮杯嘢都系正嘅👍🏻