東歐餐廳

Ivan The Kozak
2022-12-17 3160 浏览
大家谂好圣诞节去边到食大餐未!位于中环嘅东欧餐厅都系一个唔错嘅选择!装潢充满异国风情,灯光昏暗有情调,有好多特色东欧菜,连鹿肉兔肉都有得食,真系有种小旅行嘅感觉!重点系切饼费极良心!每位$10!绝对系庆祝之选!餐厅夜晚分左6-8点同8-10点两个时段,booking都几full,想食就记得预早book啦!整体黎讲,未食过东欧菜、钟意试新嘢嘅大家不妨一试,不过就未必道道岩口味,始于有啲酱汁我连食都未食过 (完全唔识形容啲味)。价钱唔离地,装潢有feel,不过枱同枱之间距离较近 较为迫夹,限时两个钟 无得吹好耐水。当日啲𩠌一开头仲黎得偏慢,7点15分last order嘅时候 都未知嗌得够唔够多 够唔够食。Experience ok,但始终唔系我钟意食嘅style,我自己就未必会encore~▪️古法香烧猪肋骨 $198好岩打卡嘅猪肋骨!店员会系面前用火炝点著vodka 再淋上面,肉质软腍入味带炙烧香,相当轻易就能够骨肉分离,有好多入口即化嘅肥膏位,就算系瘦啲嘅位置都唔会好柴。酱汁超重酒香,不过旧猪就冇乜酒味,相信平时唔饮得嘅朋友仔都食到。呢道菜比其余几道咸,较适合重口味人士~▪️驰名基辅炸鸡

▪️古法香烧猪肋骨 $198
古法香烧猪肋骨

▪️驰名基辅炸鸡扒 $188
驰名基辅炸鸡扒

基辅鸡扒由鸡肉卷住牛油再炸,难怪一切啲牛油涌晒岀黎。鸡扒外层炸得好脆,唔会太油太干,肉质好软嫩。满口充斥牛油香,唯独冇乜其他调味,食耐左有啲单调同腻。伴碟嘅薯片厚身,香脆偏咸,不过偶有几块较淋身烟韧。

▪️芝士蒜蓉包 $56
芝士蒜蓉包

蒜蓉包边边烘得好脆!包体软熟,蒜蓉味超浓!富芝士咸香!呢个combo真系唔会输

▪️招牌芝士焗牛脷盅 $98
招牌芝士焗牛脷盅

牛脷盅一上枱,店员就会将面头嘅酥皮切开几份~ 厚切牛脷好腍好软滑,牛味重!唔好睇个盅细细,食落份量都唔少㖞!而酥皮口感就比较似面包,偏干实富咸香。唯独酱汁只带忌廉味,无乜芝士咸香。

▪️焗苹果鸭胸 $238
焗苹果鸭胸

鸭胸厚薄适中,软身带咬口,唔会太韧。肉汁都算丰富,味道有啲似卤水鸭片。面头嘅莓酱味道天然,毫不人工,甜度适中,可一解油腻感。苹果保留左爽脆嘅口感,夹埋鸭胸一齐食又唔奇怪㖞。

▪️古法宫廷焙鹿肉 $228
古法宫廷焙鹿肉
超级热辣辣!岀晒烟!第一次食鹿肉,质地同好瘦好腍嘅煲汤猪肉有几分相似。酱汁微酸,几香胡椒味,几得意几开胃。仲有唔少软腍薯仔、菇、灯笼椒等配菜。
招牌芝士焗牛脷盅