今次同朋友去尖东chill 下,有种回到刚出社会工作的感觉。还记得当年每个月出粮后,总会来一次尖东酒吧餐厅消费,作为奖励自己努力工作。今日重拾往日情怀。呢间餐厅特色之一系有著长长的吧枱,甚有气派。如果两个人唔打食嘢,只系打算饮番两杯,我个人首选吧枱位置,空间更广濶,感觉更自在。至于今晚打算食埋嘢,所以选择了坐餐厅入面。餐厅内里装潢设计更令人惊喜,嘅充满艺术气息而又不失高雅嘅餐厅设计。一边享受美食之余,可以一边欣赏餐厅每一处布置,的确令人欢愉畅快。《黄咖喱蟹肉·蒜蓉饱》($88),呢个很出色,黄咖喱不会太辣,咖喱香而不会掩盖蟹肉鲜味,再以蒜蓉包蘸取咖喱汁一起吃,回味无穷。《龙虾汁海鲜意大利扁面》($128),扁面软硬适中,吸收海鲜及龙虾汁,入口鲜味十足。配上青口,大虾、墨鱼,味道绝对无得弹。《黑松露薯条》($75),咪睇佢好似白雪雪,入口浓郁黑松露香味。较粗身薯条,皮脆肉淋,香口惹味。钟情杯中物嘅我,点都吾少得饮番杯。呢间餐厅除提供Craft Beer 、House Red & White Wine , 仲有很多款 Cocktails 供选择,有classic 嘅、亦有较Strong 或

钟情杯中物嘅我,点都吾少得饮番杯。呢间餐厅除提供Craft Beer 、House Red & White Wine , 仲有很多款 Cocktails 供选择,有classic 嘅、亦有较Strong 或较 sweet 嘅。

Tequila shot 相信大家都熟悉,而Margarita更是以 Tequila 调酒中嘅经典。不过今晚我决定试试新野《Portrait 》,以 Tequila 作为这杯Signature Cocktail 嘅基酒,再以有气热情果茶、苹果汁及青柠汁调制而成。整杯 Portrait 带有热情果嘅香、苹果汁嘅甜、同青柠嘅酸味,令Tequila 嘅辛辣味减少,如果喜欢Cocktail 嘅朋友推荐要一试。
卖相都ok ,杯面加有薄荷叶、柠檬干片,再洒上糖霜作装饰,睇得又食得。

2022-08-25
  • Portrait