2018-10-27
难得今日同同事一齐收工,梗系去铜锣湾大喜屋食放题啦,好耐冇食啦!入到去,原来呢都冇乜人食,所以环境几宁静,好适合倾计。一开始梗系嗌鱼生先呀,首先试咗三文鱼,入口即溶,又冻又新鲜,继续狂encore。之后就是纹甲鱿鱼,事关本人真系好钟意食鱿鱼,佢呢只鱿鱼虽然一条条好细条,但系真系好烟韧,嗌左好多条之后梗系试食海胆手卷啦,啲饭又小,海胆又新鲜,冇腥味入口即溶。之后就系海胆拖罗鱼生塔,海胆甜虾寿司,鹅肝伴带子,细细粒嘅花之恋,同埋黑松露油金鱼,呢个配搭真系好特别,黑松露酱系画龙点睛。跟住就系食炙烧芝士玉子,同埋大喜黄金蟹棒烧,呢两件都劲大件劲抵夹埋啲芝士真系一流。呢一叠系我成间餐厅最钟意食嘅嘢,就系烧三文鱼寿司,同埋海盐烧左口鱼边寿司啦!两旧都入口即溶,烧到溶左落d饭度,仲有好香既炭烧味!天妇罗都系重点项目之一,炸得好脆,矮瓜南瓜简直系超好味唔使讲个炸虾啦,一流。每次放题必食的芝士年糕。最后甜品项目,有牛乳拉动,焦糖布甸, Tiramisu,伯爵朱古力杯,全部都不过不失。
每次放题必食的芝士年糕。