2021-10-26
琴日突登山长水远上石梨石荫嘅工厦拎蛋糕,难得上到嚟就紧系睇吓附近有咩正嘢食~行吓行吓去到石荫商场,剩系见到四周围都系得啲劲常见嘅连锁食肆。除咗啲连锁嘢之外,我见到一间名为「茶悦」嘅台式小店。作为卤肉饭迷嘅我当然系要去试一试😎于是我就叫咗个卤肉饭。果然有惊喜,坊间嘅卤肉饭嘅肉同肥膏比例多数都一半半,唔好彩嘅话,肥膏仲多过肉🤷♂️🤷♂️但哩间嘅卤肉饭系我暂时食过咁多卤肉饭入面比例最完美嘅👏👏👏我谂个比例系8:2 (肉:肥膏),而且卤肉非常入味。又健康又好吃,可惜我唔系住石梨石荫🥲🥲如果唔系一定疯狂落去食。最衰琴日堂食𠮶阵因为肚饿嘅关系,冇为佢留下倩影😹所以我今日突登经外卖平台再叫多次佢个卤肉饭~顺便影返张相畀大家睇🤣🤣因为我太喜欢卤肉嘅关系,所以尝试喺remarks度落「多卤肉」,心入面谂:应该冇可能可以多卤肉😹话晒一分钱一分货,但一试无妨🤣当我打开个盒𠮶吓,wow啲卤肉多到完全覆盖咗成个饭😱😱😱不得了。因此,当我想食卤肉饭嘅时候,「茶悦」已经成为咗我嘅首选!即使加多十几蚊运费叫外卖我都觉得系值得🤣🤣🤣强烈建议各位街坊/去开石梨石荫嘅朋友仔一定要去试吓~绝对唔会失望🤙🤙