2020-01-19
一讲起英国🇬🇧美食,你会谂起咩?只得Fish & chip 就错啦!其实英国松饼、烙饼同其他传统小食好受当地人欢迎。最近K11 Musea 就开左一间卖手工英国传统小食既舖头,刚好琴日系尖沙咀就去试试!最吸引到我既系个松饼,呢个Scone 非常松脆,烤完面头有少少硬,但中间系意想不到松脆,材料比例唔错,唔会因为落太多梳打粉而变到苦,Scone本身已经好香蛋味!系舖头买Scone,大家可以加钱,店员会系加入自家制果酱、生果同clotted cream,增添左口感同味道。我就加左🍓酱!士多啤梨加上自家制果酱真非常香,下面既cream口感系非常似牛油,令味道更加香浓。曲奇🍪又好特别!平时坊间曲奇好多粉,痴哂牙,个口又干!但我食呢款曲奇,口感好松化,一点都唔痴牙👍🏻。入面有朱古力粒,花生、姜同柚子,🍫食落甜味突出,姜同橙皮带微微既甘品,而花生既果仁味平衡甜味同甘味,丰富左曲奇嘅味道。呢间舖除左甜品外,仲有卖自家制新鲜季节果酱,包括士多啤梨🍓、柚子同布林果酱!🍓酱食落多果肉同加左少少苹果调味,令到味道更吸引。柚子就较稠身,食落有柚子皮同柠檬,另外可以加soda water饮,😋好润喉。布林就比较
呢间舖除左甜品外,仲有卖自家制新鲜季节果酱,包括士多啤梨🍓、柚子同布林果酱!🍓酱食落多果肉同加左少少苹果调味,令到味道更吸引。柚子就较稠身,食落有柚子皮同柠檬,另外可以加soda water饮,😋好润喉。布林就比较独特,平时少见,食落好多果肉。
我就觉得😂呢度卖既小食真好高质👍🏻,系新鲜人手制作,自己食又得,送比人都得,大家快D嚟睇下!