2021-12-11
去九龙城唔一定净系食泰国菜嘅,今次呢一间越南小店就带俾我好多惊喜.🍴春卷捞檬厨师落料唔手软,有生菜、萝卜丝、葱油、花生,基本上啖啖都有配料🤣配埋「碌冧」(鱼露酸甜汁),食落去爽口又有淡淡鱼露香味,然后檬粉又够弹牙特别一提呢度嘅碌冧好啱我胃口,因为我好怕啲好甜嘅汁,但呢度个调味拿捏得好好,食落去好香鱼露味,酸酸地好开胃.🍴香茅猪扒饭唔好以为佢比成碟豉油你淋落个饭度会好咸侍应主动解释呢只喺越南特制豉油,主要用嚟配埋葱油去食,吊起葱油嘅香味我试吓将葱油捞埋豉油,然后点落猪扒食哗!食落口好香嘅葱油&香茅味猪扒肉质松化,炸得啱啱好唔会好干身钟意食香茅猪扒嘅朋友仔呢度啱晒你.🍴炸墨鱼饼墨鱼饼上洒咗啲炸香葱,食落去好重墨鱼味,爽口弹牙.🍴牛肉虾片以虾片做底,配上香葱、香茅牛肉、檬粉,食落去口腔充斥着香茅香葱嘅味道,亦有非常松脆嘅虾片带出虾味我个人就钟意加多少少碌冧,提升鲜味.🍴青柠梳打、椰汁冰食越南嘢当然唔少得饮特色饮品,同朋友一人一杯.总体来讲,店舖虽小但食物质素高,比到我好多惊喜店员非常主动有礼,除咗主动介绍食物之外,本身我哋被安排去一张细枱,然后有大枱走咗佢都主动帮我哋搬位去大枱度食去到九龙城
🍴春卷捞檬
🍴香茅猪扒饭
唔好以为佢比成碟豉油你淋落个饭度会好咸
我试吓将葱油捞埋豉油,然后点落猪扒食
哗!食落口好香嘅葱油&香茅味
猪扒肉质松化,炸得啱啱好唔会好干身
钟意食香茅猪扒嘅朋友仔呢度啱晒你
🍴炸墨鱼饼
墨鱼饼上洒咗啲炸香葱,食落去好重墨鱼味,爽口弹牙
🍴牛肉虾片
我个人就钟意加多少少碌冧,提升鲜味
🍴青柠梳打、椰汁冰
食越南嘢当然唔少得饮特色饮品,同朋友一人一杯
总体来讲,店舖虽小但食物质素高,比到我好多惊喜
去到九龙城想试吓新野,呢间小店值得推介