2023-06-11
《Little Cove Espresso》📍西贡站💜 French Toast🥢 💰$98Artisan Brioche, Pistachio, Mascarpone, Rose, Cinnamon & Honey呢个French Toast嘅卖相系好精致吸引,吐司上面摆咗啲玫瑰花瓣同沈左肉桂粉,而旁边都仲加咗啲坚果做点缀,再喺中间加咗啲cream,所以成个摆盘系好优雅贵气🌹✨切落去个toast系脆身嘅,但系食落中间系相对上软绵绵啲,有种食紧蛋糕的质感(*☻-☻*)由于落咗蜜糖同肉桂粉,整体上会有丝丝甜味,但又唔会盖过面包本身的烘焙口感,配合埋绵滑细腻的cream一齐食可以令个toast湿润啲,丰富程度upupup🤤🫶Meow小编试过加埋Red dragon嘅smoothie一齐食,𠮶种软滑清新嘅smoothie再配上甜甜的吐司简直一流(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)大家都可以试吓咁样配搭嚟食😚❤️幸福指数:😻😻😻😻😻/5💜 Pull Pork Benedict🥢 💰$138with Poached Egg, Spinach, Apple CiderHollandaise, Green Apple &
💜 French Toast🥢 💰$98
幸福指数:😻😻😻😻😻/5
💜 Pull Pork Benedict🥢 💰$138
Hollandaise, Green Apple & Mint on Sourdough
上菜时望到成个Benedict 都搭到好高,喺大量的猪肉丝下层仲铺咗啲菠菜同埋特制的酱汁,而到最顶层就系一切即流心的poached egg( ^ω^ )
今次个馅主要系猪肉,但系整到一丝丝形状的,口感食落有啲似马来西亚、泰国菜的感觉,好似仲有啲加咗孜然粉的味道,系一个意想不到的菜色,而且分量上俾相对上多,猪肉丝好似食极都食唔完咁😙
猪肉丝下面嘅菠菜系令到成个浓味的口感加少少清新爽脆嘅感觉,但整体上成个Benedict都会有浓浓的泰式风味( ̄∇ ̄)
朋友本身都钟意食马来西亚菜就觉得都唔错,但系Meow小编本身唔钟意依类菜式,所以就觉得麻麻地👀
幸福指数:😻😻😻/5
💜 Red Dragon🥢 💰$85
Banana, Dragon Fruit, Coconut Milk,
Coconut, Pomegranate, Green Apple, Mixed
Seeds & Walnut
成个摆盘都好鲜艳colorful,而且好足料(*^_^*)成个bowl都好整齐地摆满左三行主要的材料包括红石榴,葵花籽和椰子片,旁边还有几块青苹果片做点缀(Meow小编比较偏爱红石榴配香蕉火龙果 smoothie(o^^o))
食落系好浓郁的火龙果香蕉味,整体上个口感好绵滑细腻,有种”杰”身版的饮品同时又冇奶昔咁”杰”挞挞的感觉(#^.^#)有种先榨而成的浓郁质感,成个感觉好清新开胃( ´▽`)
幸福指数:😻😻😻😻/5
💜 Iced Matcha Latte🥢 💰$50
饮落有阵阵的抹茶香味扩散在口腔内,同时再有淡淡的牛奶余韵,但Meow小编觉得如果牛奶🥛饮落可以再浓郁啲会更佳( ´▽`)
幸福指数:😻😻😻😻/5
💜 Banana & Mixed Berry Smoothie🥢 💰$48
好浓郁的香蕉蓝莓味,饮落系好绵滑新鲜的感觉,适合想饮啲清新又消暑的朋友们( ̀⌄ ́)
幸福指数:😻😻😻😻😻/5