2021-12-22
今次又去观塘工厦揾食,真系有好多隐世 餐厅食极都食唔晒~😆😜,呢间系台湾人开嘅台湾料理店,餐厅有好多台湾地点嘅壁画,好靓!😍 坐得几舒服,食物又抵食,大家去食好西之余,仲可以去打下卡~😝 真系有啲似去咗台湾嘅感觉~😌1. 🐮丰盛台湾牛肉面 ($78)第一啖当然要试下个汤底,汤底好清甜又唔油腻,牛肉面吸晒汤嘅精华,好正!😎 配料有牛肉、牛丸、贡丸,牛肉炆得好软腍入味,牛味香浓,丸类都好爽弹,很有台湾的感觉! 😍2. 🐷鲜梅猪排卤肉饭 ($68)猪扒份量都几多,外面炸到好香脆, 调味刚刚好,旁边有梅子酱,俾大家点嚟食,酸酸甜甜好开胃!😋 卤肉煮得好入味,仲有辣菜脯和半只卤水蛋配埋一齐食,好好𩠌饭😝,不过我觉得卤肉嘅份量可以再多少少😂3. 炸物拼盘 ($49)呢个炸物拼盘有台湾香肠、盐酥鸡、虾卷、 贡丸、牛丸、炸甘梅蕃薯条,好丰富!😝 特别要一赞盐酥鸡外面香脆,肉质嫩滑,炸蕃薯条旁边配咗甘梅粉,点咗之后食落酸酸甜甜,开胃又解腻! 最啱就系同朋友开心share~😎4. 团团圆圆 ($98)呢款系新出嘅期间限定暖胃甜品,甜品名字是台湾木栅动物园的熊猫,分别叫团团和圆圆,足够2人份,一碗是牛奶花生
1. 🐮丰盛台湾牛肉面 ($78)
2. 🐷鲜梅猪排卤肉饭 ($68)
3. 炸物拼盘 ($49)
4. 团团圆圆 ($98)
呢款系新出嘅期间限定暖胃甜品,甜品名字是台湾木栅动物园的熊猫,分别叫团团和圆圆,足够2人份,一碗是牛奶花生配蕃薯圆,另一碗是烧仙草配芋圆、粉圆和红豆,我几中意食呢碗,芋圆和粉圆口感烟韧,甜度刚刚好,呢个配搭好夹!😋👍
重点嚟啦!!!!!!😆 呢个甜品会搭一份黑松露薯片!!! 呢个系老板新研究嘅食法,我一开始都谂点解黑松露薯片要配糖水呢?!😳🤔 一啖薯片一啖糖水,黑松露薯片上面仲放咗几片黑松露,落足本! 原来食落都几有趣~😜