餐厅: Greenhouse
资讯:

2015-12-05 3514 浏览
时代广场嘅食通天,不时都有新餐厅进注,最近就有一间以温室为主题嘅「Greenhouse」入伙,食友拉埋我结伴,又即管一试,睇睇佢嘅实力能否晌食通天站稳阵脚。原来喺「Townhouse」、「Glasshouse」同一集团 ,食友唔讲真喺唔知,然而,几间都未有帮衬过,所以,唔知佢哋实力如何!铜锣湾称得上城中贵地段嘅地方,寸金尺土,为咁做生意将地方用到尽绝对可以理解,不过,嚟到Greenhouse,甫踏入门口,已经喺另一番景象,虽然讲唔上翠绿盎然,但喺环境阔落,楼底特高,枱櫈嘅编排亦唔觉逼,所以,空间感强 ;天花架设嘅花糟,满载绿油油嘅小盆栽,又有啲被倒吊住,玩味十足,配上昏黄小灯,反死变得蛮有气氛,跟温室带嚟嘅温暖感倒有几分合拍 ,但个人而言,却希望温室可带嚟一份阳光、活力嘅感觉。细阅一转餐牌,由小食、炉端烧、轻食、薄饼,以至主菜,都包含好多创意,好难讲属边一菜系,似喺东西融汇、中西合壁,不拘一国,但睇得出加入好多亚洲风味元素。同朋友先嚟两杯饮品,本来拣其他冻饮,不过,店员极力推荐嘅Butterfly Rainbow Iced Tea系列,喺以Butterfly Pea Tea加落唔
,但个人而言,却希望温室可带嚟一份阳光、活力嘅感觉。
同朋友先嚟两杯饮品,本来拣其他冻饮,不过,店员极力推荐嘅Butterfly Rainbow Iced Tea系列,喺以Butterfly Pea Tea加落唔同嘅果汁而成,成品犹如彩虹般咁幻化。以前,曾晌Greyhound遇过依一款花茶,有啲地方译为蝶豆花茶、蓝蝶花茶或蝴蝶蓝花茶,亦曾听过有译佢为蓝兰豆花茶。餐牌都有标明,佢嘅好处多箩箩,当然佢又唔喺咩灵丹妙药,唔会饮一杯就药到病除,但点都喺一杯保健有益嘅饮品,正所谓无病咪当强身啰
Blue Sun Set $48、Mid Night Gloria $48

小弟就要咗一杯「黄昏」,纯粹因为见佢有菠萝汁打底,再加有新鲜青柠汁,鲜香茅、青柠皮做装饰,上枱后由店员将蝶豆花茶倒入,将「黄昏」慢慢染紫,好有诗意
。味道以菠萝味为主,带点酸香,而蝶豆花茶本身花香唔突出,只喺色泽及其功效喺一个亮点。

友人嘅「夜半」,则以西柚汁、热情果浆、新鲜青柠汁组合而成,后加入蝶豆花茶,同样色泽亮丽,味道清新而略酸,不过,配稍后浓味嘅鸡翼及烤菇都唔错
Blue Sun Set $48(前)、Mid Night Gloria $48(后)
餐牌中嘅滋味小吃、分享小吃、炉端烧都属于小食类别,夹夹埋埋有成30款,所以,小食真喺有好多选择,我哋拣咗一客鸡翼及一份烤菇。
青柠香茅鸡翼配秘制森巴酱 $68

一客有4只鸡翼,卖相平平无奇,本以为以味道出奇制胜,实质只喺得个森巴酱有啲料到。期望中嘅青柠及香茅味,实在好薄,入口真喺跟普通炸鸡翼唔喺差得几远
,还好嘅喺鸡翼炸得甘香,外皮脆而唔油,蘸满森巴酱,咸咸辣辣,依然喺惹味好食
青柠香茅鸡翼配秘制森巴酱
青柠香茅鸡翼配秘制森巴酱
烤波多黎各菇配韩式泡菜芝士 $42 / 串(2串起)

所有炉端烧都要两串起计,其实件大黑菇本身几好食,菇味香,又多汁,加入大量车打芝士,丝丝软绵,香浓惹味,又包含少少韩式泡菜嘅酸辣香味,感觉几得意。
烤波多黎各菇配韩式泡菜芝士
嚟到主菜类,有好几款都想试,最后拣咗两款中价位嘅青咖喱银雪鱼及星洲炒米,因为,睇起嚟感觉颇有特色。
蕉叶烤青咖喱银雪鱼配香料烤米饭 $198

甚有泰式风味嘅蕉叶烤银雪鱼,卖相好吸引,而且,银雪鱼烤得焦香,入口既油润,又香嫩,唧少竹少青柠汁,更有提鲜作用;不过,所谓香料烤米饭似乎只喺珍珠米而已
,香料唔通就喺讲紧银雪鱼前方嘅香料?青咖喱又究竟喺捞饭,定蘸鱼食用呢?
龙虾鸭肝星洲炒米配西班牙火腿 $178

茶记嘅星米加入龙虾、鸭肝及西班牙火腿成为富贵版嘅「升」洲炒米,期待喺有嘅,但效果却唔喺预期咁有特色。其实个星米本身炒得唔差,几香口又唔油,辣多少少更惹味,不过,捞埋啲富贵配料,尤其似喺后加咁样,产生唔到「协同效应」,只喺感觉多咗堆贵价食材
龙虾鸭肝星洲炒米配西班牙火腿
龙虾鸭肝星洲炒米配西班牙火腿
最后,见好多人都赞其甜品,食完小食及主菜,我哋都有啲饱饱哋,不过,面对廿多款甜品嘅吸力,结果都要投降,点都要试番啲。
椰皇雪芭配马利布甜酒 $98

卖相唔算有咩惊喜,冰镇椰皇,再将椰子味雪葩(小弟较喜欢用依个葩字,因为有种)填满椰皇,再以少少椰果点缀吓。味道方面,更无惊喜,只喺椰香味十足,雪葩质感奇怪地比较散,本以为玛利布椰子甜酒会另上,等客人后加,原来制作时已加入雪葩内,只令椰子味更浓重,心想,唔加个椰子甜酒,效果又会唔会相差不远呢?
椰皇雪芭配马利布甜酒
椰皇雪芭配马利布甜酒
法式香蕉黑糖焦糖炖蛋配黑咖啡 $88

见好多人都将依道甜品放上网,兼且大赞特赞,的确淋啲酒,再点火引发出火光熊熊好有视觉效果
,不过,「光辉」过后,味道又喺咪足以「永恒」。由于炖蛋层比较薄,质感颇稀,所以,有种好削身嘅感觉,入口好似水淋淋咁,个人而言唔喺咁钟意
,然而,味道方面,香蕉洒上黑糖,又倒入黑咖啡,清甜甘苦,感觉不俗。
法式香蕉黑糖焦糖炖蛋配黑咖啡
个标题以光怪陆离为题,唔单只因为食字开系,皆因几道菜都俾小弟一个「光怪陆离」嘅感觉
,青柠香茅鸡翼无乜青柠香茅味,反而靠森巴酱提味;烤菇配韩式泡菜芝士,以为有韩式泡菜,原来喺得朕韩式泡菜嘅味;青咖喱银雪鱼嘅香料烤米饭,绝得食得出只喺珍珠米而已,何来香料,更唔知烤咗乜;椰皇本身喺椰子味,马利布喺椰子甜酒,咁嘅配搭究竟想点?多啲椰子味?只好怪自己点菜点得光怪陆离
烤波多黎各菇配韩式泡菜芝士