餐厅: 梨泰園韓國餐廳
资讯:

2016-11-14 6115 浏览
想系尖沙咀食酱油蟹,最后选中梨泰园。由地铁站途步过黎都几远㖞,坚出晒汗啰。朋友仔贯彻始终迟到率达 100%,实在令人配服 ﹗那我先坐低看看环境又看看 menu 先啦。时间尚早,全场只有两三台食客呢,大量卡位随便坐。舖面非常宽落,密度又不高,有足够私人空间谈谈情、说说笑啊。地方开扬、空气流通、通道宽敞、地方干净,真系几好坐,舒服悠闲。闷死我了 ﹗朋友仔还未到达,已经将 menu 翻弄左多次,左揭右揭。菜色种类烦多,似乎两三次都未必能够试得晒呢,贪吃的我更加啦 ﹗忍无可忍,叫支酒饮住等先得,顺便下一下火。韩国米酒,开波 ﹗自酙自饮,淡淡米香、微微酒香、少少甜味,非常易入口,像有酒味的淡奶。红白两种助料,红色浓味的配肉烧烤酱,白色蒜盐加油配海鲜刚好。万众期待、万千宠爱在一身既女神终于降临喇,唔知真系以为系女神啰 ﹗算,要食得开心,唔无因小事照响情绪。随即落 order,侍应们亦送上前菜 9 小碟,有趣有趣,有几款都未见过架呢。泡白菜仔,爽爽微辣都不错。紫薯黄薯,两者均甜甜粉粉,只是皮有点厚以矣。韩式煎饼,外观青必必完全唔知是什么来头呢?估唔到原来系煎饼,何解绿色的?蔬菜做?腍腍的没有什么味道

泡白菜仔,爽爽微辣都不错。紫薯黄薯,两者均甜甜粉粉,只是皮有点厚以矣。韩式煎饼,外观青必必完全唔知是什么来头呢?估唔到原来系煎饼,何解绿色的?蔬菜做?腍腍的没有什么味道。泡菜,非常爽甜又多汁啊 ﹗赵到索索声,甜中带著辛辣,好想捞饭食呢。

韩式鱼板,被甜甜的酱汁完全包裹著,质地咽韧,好似儿时士多卖的烧鱼片零食啊。芝麻大豆芽菠菜,多款前菜之中,我反而觉得依款最好味㖞。大豆芽跟菠菜同样非常鲜甜,爽爽脆脆,而且带著咸香及微量麻香,充满水份,送饭好鬼正啰 ﹗要忍忍口啊,唔觉以食饱左就敝,我仲有好多靓烤肉要食架。

泡鱿鱼,非常有趣,又会那么咽韧既?给点牙力地赵,非常有咬口又带著辛辣,食得过瘾。泡蒜芯,其实几款绿色泡菜既味道都差不多,随左大白菜带酸味外,其他都甜甜的呢。

酱油蟹,永远都系主角,第一道菜必食 ﹗花蟹黎㖞,有别于食开既佐敦酱缸呢。虽然呎码明显地偏细一点,但蟹膏份量都不少呢。沾上海鲜酱汁既配菜都非常美味,蒜片、青尖椒、红尖椒、洋葱丝、等等,全部都送饭一流,净系依碟酱油蟹都唔记几碗饭呀 ﹗

但我一定要控制住自己,不能狂吃啊,要留肚、要留肚、要留肚。深橙浅黄蟹膏混上紫菜珍珠饭,再搭上配菜塞入口,那种满足感不能形容,总之好想大叫好好味呀 ﹗蟹肉软棉棉,酱汁已完全占据每个细胞,啜啜啜啜 ﹗实在太美味啊。

辣鱼子豆腐汤,叹完生冷野,黎个热汤定一定神先。味道比我预期中削㖞,普普通通过得去,试左两啖已经唔多想饮。鱼春有点腥,质地有点韧,麻麻地呢。

蔬菜篮,,传统韩烧烤肉其实会包大量蔬菜呢,好健康。同香港文化肉肉肉同埋肉同海鲜完全两回事,我喜欢卷埋泡菜、洋葱、大豆芽、蒜片、辣椒、等等,真系超级生菜包,多种味道与质感,正到无朋友 ﹗

牛侧腹,有特别食材梗系要试,从来未食过。颜色及卖相都非常吸引,脂肪纹排列有序。烧个 5 成熟,泛著娇嫩粉红跣入口。热烫烫又香喷喷,极度滑溜多汁啊 ﹗意料之外的软塾,牛味浓浓,沾上少许酱油就更加滋味。挂住食,不慎黎个全熟牛侧腹,当然照食唔可以浪费。故不到熟透的牛侧腹牛味更浓,质地变得咬口又弹牙,两种享受,Good Good ﹗

牛绉胃,又有古怪食材啊,白雪雪起晒绉纹㖞。比想象中韧好多,要出点牙加呢 ﹗韧中带点脆,本身淡口,烧到燋香味道都唔错,一试无妨。

猪横隔膜, 颜色红卜卜既?唔讲唔知系牛啰。不单止外观似牛,就连味道、质感都似埋,真系猪黎?入口味香浓甜美,够腍又够棉,好好味,比牛绉胃好食多倍。腌带子,我厌腌味太浓喇,丰弹性,都好食既。

自家生菜包,最喜欢用生菜卷住烤肉食,仲要加上不同蔬菜、味菜,变得多层次、多味道,好鬼有趣又好鬼好味啊 ﹗夹咩都好食,正﹗
韩国米酒
红白两种助料