2019-10-31
秋风起,最想食边炉🤤~ 俾我地发现左一间新开嘅边炉「点锅」,一坐入去,听到佢播紧「天空之城」music,就知呢间餐厅同其他要嘈要大排档feel嘅唔同,佢系另类路线的。一坐低,就俾佢枱上嘅木架吸引,佢可以俾店员逐碟逐碟边炉料放上去。心谂,岩哂铦意打卡嘅朋友仔!边个话打边炉无得打卡po靓相?而家有啦!我地叫左个特别啲汤底—喇沙海鲜汤,里面本身已经有好多蚬肉,有虾又有青口~ 平时啲平平边炉,蚬肉有沙又细只!但呢个汤底蚬肉鲜甜,绝对无沙!好开心揾到用靓料嘅汤底!如果要我介绍必食之选,有两样!1: 牛颈脊;2:星海斑!牛颈脊嫩身,牛味又重,好食!星海斑已经系平时平平边炉无得食嘅野,有得食之余,仲要系厚切。有口感得黎,连皮食𠮶啲位仲烟烟韧韧(好似好多骨胶原嘅质地咁)不过第一次食先知原来「点锅」系食靓料,所以我打算下次唔叫咁浓味嘅汤底啦,费事阻住我品尝鲜味!