老馮茶居 (大棠路)

Old Fung Tea House (Tai Tong Road)
2022-06-27 1671 浏览
同老友人少少两个人👩🏻‍🤝‍👩🏼饮茶唔想去啲大集团大酒楼最啱就系拣啲小店帮衬🫖 疫情之前试过佢大埔嘅分店已经觉得食物唔错,但地方就唔太舒服地下同啲枱都好油好「扇」🙈 但为咗番转头食佢嘅金牌炸芋角,今次嚟试埋佢嘅元朗分店😅 不过呢到虽然冇加一,但系有限时架🕑用膳时间只有1小时同埋冷气唔太够有啲热🙈🥠金牌炸芋角 $18呢个其实真系必食之一,特别推界🤤 炸芋角喺香港已经买少见少唔喺间间食点心都会食到🥲 呢到只系$18 有两粒大大粒,上枱时系热辣辣劲酥脆😳 酥皮又唔会一咬成口油,中间嘅香芋馅好饱满,仲有少少猪肉嘅咸香🐷,啖啖芋泥外脆内软好好食🥹 🦀蟹子烧卖皇 $28虽然佢冇好似啲大酒楼咁有一大只虾🦐系面头吸睛👀但佢个肉馅系包咗猪肉同虾肉而成,面头舖咗好多蟹子,私人推界一定要问佢哋拎辣椒油🌶 醮埋嚟食系劲夹劲好食,佢个辣椒油好香虾米味好似xo 酱咁👍🏻辣劲十足之余系好香,只系$28就有四粒抵食之选🤭🦐老冯鲜虾饺 $30都系一笼4粒,唔系好大粒但胜在用料🤤咬开淡淡都系虾肉,皮亦够薄同软糯🍖家乡砵酒排骨 $26平时蒜香蒸排骨就食得多,第一次见砵酒蒸紧系要试吓😆 个人觉得几出色,腌得超入味一啲雪味都冇
用膳时间只有1小时
同埋冷气唔太够有啲热🙈

🥠金牌炸芋角 $18

🦀蟹子烧卖皇 $28

🦐老冯鲜虾饺 $30

🍖家乡砵酒排骨 $26
平时蒜香蒸排骨就食得多,第一次见砵酒蒸紧系要试吓😆 个人觉得几出色,腌得超入味一啲雪味都冇😌肉质够软淋又唔会太咸,仲有几旧芋头一齐蒸啲芋头好粉好入味😍

🫔鲜虾腐皮卷 $26
热辣辣腐皮卷好香脆,虾肉唔算好厚但系连埋腐皮一齐食又岩岩好唔会觉得太油腻

🥩蜜汁叉烧肠 $23
抵食三条好饱满嘅叉烧馅,蜜汁味足🍯叉烧肉半肥瘦,而且个肠粉皮做得好好,好滑够薄,个甜豉油甜味适中又唔会太咸😆
2022-06-26
  • 金牌炸芋角