2011-08-23 378 浏览
上次帮衬完后,经常心思思想再黎试多几样唔同既菜,今晚终于有机会喇。内笼装修简约中亦不失豪华,有点北京味道。坐位不多,有五六张卡位、三四张大圆枱,四五张细方枱,密度还可接受,都算坐得舒服。换左新 menu 㖞,多左好多好多新菜式吓,真系试极都试唔完。腌青瓜、干豆腐、花生、贡菜、毛豆,酸酸甜甜既前菜,好开胃,好味道。等屋企人等左三十分钟,火都黎,成碟食晒转眼比我一个人食晒。蚝皇花菇辽参扣鹅掌,好正既辽参,嫰滑弹牙,如果食得唔小心,真系弹到成枱、成身都系汁呀,因为一路咬,佢一路弹唔停。薄薄高档辽参炆得入味,唔会似平价猪婆参淡口大旧似番𫑷。辽参又非常有食疗功效,能降坏胆固醇、降三酸甘油脂及提升好胆固醇的功效,等等。靓花菇超香浓菇味,又爽口,好食好食。鹅掌炆得入味又够腍,放入口用力一啜、条脷只需打两三个圈已可以将所有骨退出喇。垫底仲有大量鲜嫰爽口充满水份既生菜,捞埋所有将汁既精华同吃,好好味 ﹗竹笙海皇翅,除竹笙外还有虾肉、带子、蟹肉,有约五小碗。颜色通透吸引,味道超鲜甜,高汤底美味无穷,再夹杂住香浓海鲜跟鱼翅海味既味道,就自己一个饮晒成窝都厌唔够喉呀 ﹗必食 ﹗无钖灌汤小笼包,始终北京既小笼包

无钖灌汤小笼包,始终北京既小笼包既皮系厚一点,并不会跟上海一样薄到半透明,连里面既汤同猪肉都见得到。无论边个地方既小笼包都要即蒸,一放上枱就要趁热即食,否则就会变形变硬变干架喇。除左外皮厚啲、汤汁少啲外,味道、口感、香气、猪肉都好满意,好食。

杭州鸡,无试过,所以好奇 order 试试,食后感系无下次。酱油杭州炆鸡,炆鸡时间长,肉质变干变鞋,腍劈劈,口感松散,无嫰滑既质地。浓郁既酱油味,如果变成鸡丝捞饭我谂唔错。整个送食落系十足十糯米鸡既味道,一模一样。

北京填鸭,主角出场。我较为喜欢传统片皮鸭做法,只片层皮,啲肉会留作煮另一菜式。依家连肉一齐起片,真系有点滞有点腻,而且鸭肉质地始终略鞋稍干,跟酱汁薄饼皮卷好后,好影响整体味道同口感。依度既鸭酱偏咸,买回来后无再加工,做法大多加水加糖加蒜蓉去调味。考虑各细节后,对依味菜既评价为免强合格,其实可以做得更好。

menu
menu
前菜
蚝皇花菇辽参扣鹅掌
竹笙海皇翅
  • 竹笙海皇翅、蚝皇花菇辽参扣鹅掌