2013-12-23
细个时候family gathering 都会去益新,店搬过好几次印象中去过佢地湾仔消防局附近、利舞台、跑马地等店,以前要长辈带依家大个𠮶自己去Lu 。庆祝朋友生日收到order要食中菜所以一早book位兼订咗半只烧家乡米鸭和叉烧。一行8个人叫咗9个𩠌+2个甜品,好开心呀!先嚟订咗嘅家乡米鸭和叉烧,两样都系大家好like嘅菜式。鸭上桌时热辣辣皮脆肉滑,最抢手系垫底嘅金针云耳索晒鸭汁精华送饭至好。叉烧系此店热卖想食就最后预留喇,调味恰到好处烧得香囗仍保存丰富肉汁。跟住嚟虾多士和生才鸽松,呢两个菜喺细个时候最like咖喇,虾多士唔油脆卜卜连埋有什果喺里面嘅沙律酱食最正。食生菜鸽松好好玩,拿一片生菜加海鲜酱再加鸽松包位一齐食,小朋友紧钟意啦。鸽肉切碎加竹粒冬菇粒炒得够火候。另一老菜姜葱焗鱼云非常惹味,鱼云大件多肉油泡到骨都食埋,姜葱爆到出晒味,个个都抢住夹嚟食。除肉外菜都唔少得,葡汁焗四蔬捞饭最好、雪菜豆腐煲又滑又惹味、南乳斋煲材料炆到入晒味清清哋。 还有焗鸳鸯焗饭,虽然大家都好full但个焗饭卖相非常吸引兼香喷喷,所以都俾我哋清埋,白汁有虾仁和菜粒,红汁有蕃茄和鸡丝,我两边都钟意呀。大家闲
先嚟订咗嘅家乡米鸭和叉烧,两样都系大家好like嘅菜式。鸭上桌时热辣辣皮脆肉滑,最抢手系垫底嘅金针云耳索晒鸭汁精华送饭至好。叉烧系此店热卖想食就最后预留喇,调味恰到好处烧得香囗仍保存丰富肉汁。跟住嚟虾多士和生才鸽松,呢两个菜喺细个时候最like咖喇,虾多士唔油脆卜卜连埋有什果喺里面嘅沙律酱食最正。食生菜鸽松好好玩,拿一片生菜加海鲜酱再加鸽松包位一齐食,小朋友紧钟意啦。鸽肉切碎加竹粒冬菇粒炒得够火候。另一老菜姜葱焗鱼云非常惹味,鱼云大件多肉油泡到骨都食埋,姜葱爆到出晒味,个个都抢住夹嚟食。除肉外菜都唔少得,葡汁焗四蔬捞饭最好、雪菜豆腐煲又滑又惹味、南乳斋煲材料炆到入晒味清清哋。 还有焗鸳鸯焗饭,虽然大家都好full但个焗饭卖相非常吸引兼香喷喷,所以都俾我哋清埋,白汁有虾仁和菜粒,红汁有蕃茄和鸡丝,我两边都钟意呀。大家闲谈一论后再叫多两个甜品,炸鲜奶连沙糖食好香滑和焗西米布甸够晒奶同蛋香。
大家对呢餐非常满意,约定下次饭局再嚟过。