2013-03-22
话说之前食过大家乐既下午茶,觉得食物分量多左,而且质数都比以前我,虽然唔可以话同佢句SLOGAN一样 <为你做足一百分>,但暗地里觉得都值75分,详情可以睇番<芝味多士> http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2286689就系因为觉得大家乐可能进步左,所以想去试下晚饭早无改进~本身想打边炉,不过个胃唔争气,超级肚饿呀,仲点等得切慢慢渌渌下呢~想快靓正就叫左个厚切猪扒、鸡扒、肠仔铁板餐($47),跟餐冻柠乐~而妈妈就叫左荷兰豆云耳滑鸡($47),跟餐送老火汤、白饭及茗茶~不到5MINS,我的铁板餐已可取了,原来份量极少,鸡扒好似正常SIZE既一半,而猪扒虽然系厚切左,但都只系得一细块,而条香肠脆脆地就最正常,仲有D豆、蕃茄等蔬菜及5条薯角,食哂都有7-8成饱,可能大家乐知道客人食太多肉类唔太健康,为客人著想,每样份量缩咁D,一来唔驶加价,二来顾客又可以吸收少D卡路里,用心良苦呀~至于杯冻柠乐相对于铁板餐份量则大杯得惊人,如果话铁板餐
就系因为觉得大家乐可能进步左,所以想去试下晚饭早无改进~
而妈妈就叫左荷兰豆云耳滑鸡($47),跟餐送老火汤、白饭及茗茶~ 不到5MINS,我的铁板餐已可取了,原来份量极少,鸡扒好似正常SIZE既一半,而猪扒虽然系厚切左,但都只系得一细块,而条香肠脆脆地就最正常,仲有D豆、蕃茄等蔬菜及5条薯角,食哂都有7-8成饱,可能大家乐知道客人食太多肉类唔太健康,为客人著想,每样份量缩咁D,一来唔驶加价,二来顾客又可以吸收少D卡路里,用心良苦呀~
至于杯冻柠乐相对于铁板餐份量则大杯得惊人,如果话铁板餐系儿童餐份量,咁呢杯就系KING SIZE既饮品,又几慷慨㖞~
如果客人食唔饱,饮埋杯柠乐都可以填饱肚既!! 至于我妈叫的即炒小菜荷兰豆云耳滑鸡,大约需时10MINS先有得拎,真系即炒既,荷兰豆几嫩,而鸡肉都算滑,以快餐店来讲质数比我个铁板好得多,仲有碗满满既白饭,食左包保够饱,至于碗中汤系老黄瓜煲龙骨汤,龙骨系乜我就唔知喇,不过汤都够热、而且煲老黄瓜就够哂甜,碗汤比我饮埋喇,唔知几时开始变得好钟意饮中汤,抗拒汽水等加工饮料。
其实都唔系款款食物都咁差,可能系肉类太贵,快餐店又唔可以加太多价,唯有减少食物的份量LA,如果再去的话,选择小菜餐会好一点。而且环顾四周,好似得我一个点铁板餐,其他客人都系点小菜/火锅为主,下次真系要醒目D喇~