​ P小姐住喺长沙湾,约佢出嚟食饭又嫌车费贵,唯有去佢附近食饭。 知道附近新开左一间放题餐厅,价钱就同旺角𠮶啲唔算差太远, 都系接近$200一位左右。 去到人唔算少,感觉上应该唔会中伏。 但系就唔知点解食评好似一般⋯??? 原来系Facebook Like and share就可以选择全单八五折优惠,日本皇帝蟹脚或者一板海胆,咁我就选择左海胆因为真系一段时间冇食啦!XD 不过如果讲吸引性梗系八五折最吸引既。比想像中鲜甜得多,食完好似都系觉得食海胆抵D! 先食下必食刺身 三文鱼、油金鱼、赤虾、甜虾、马刀贝、荣螺、玉子 分量同落单嘅份量一模一样,样子唔错,三文鱼够晒肥美,赤虾(?) 都几爽口,鲜虾味十足!甜虾虽然唔系好甜,不过胜在够新鲜。 荣螺都比想像中更加鲜甜,爽口又弹牙! 仲有三文鱼寿司、刺身船、鳗鱼寿司、蟹子寿司、黑松露鲷鱼寿司 三文鱼嘅纹理分布平均,虽然唔系厚切但系刺身同埋饭嘅比例适中。 刺身船就比较特别,出面系一层甜甜地嘅豆卜皮, 上面就有一只甜虾,鱼碎和蟹子沙律。 蟹子寿司都特别爽口,超真实。 除咗饮品系自助形式,也有一些食物是自助取。 系自助吧枱我哋就拎咗清酒

知道附近新开左一间放题餐厅,价钱就同旺角𠮶啲唔算差太远,

都系接近$200一位左右。

去到人唔算少,感觉上应该唔会中伏。

但系就唔知点解食评好似一般⋯???

先食下必食刺身

三文鱼、油金鱼、赤虾、甜虾、马刀贝、荣螺、玉子

都几爽口,鲜虾味十足!甜虾虽然唔系好甜,不过胜在够新鲜。

荣螺都比想像中更加鲜甜,爽口又弹牙!

仲有三文鱼寿司刺身船、鳗鱼寿司、蟹子寿司、黑松露鲷鱼寿司

刺身船就比较特别,出面系一层甜甜地嘅豆卜皮,

上面就有一只甜虾,鱼碎和蟹子沙律。

蟹子寿司都特别爽口,超真实。

除咗饮品系自助形式,也有一些食物是自助取。

系自助吧枱我哋就拎咗清酒煮蚬同埋松露牛油粟米,

清酒煮蚬啲蚬大大粒而且冇沙,不过就冇咩酒味。

松露牛油粟米嘅松露味遮盖了牛油味,作为一个几新潮嘅配搭。

饮品方面选择都有好多,连酒都有,

可惜今晚有其他野做真系唔可以选择酒。

饮品柜温度比较冻,我哋想健康所以要求店员室温的饮品同样OK。

炸鱿鱼、风沙鸡翼

炸鱿鱼调味适中外口感又够弹性,脆卜卜。

鸡翼就比较细只,有少少蒜蓉味,唔肥美但系可以食多几只。

天妇罗虎虾、秋葵、南瓜、翠玉瓜、冬菇

最令人觉得特别的就是天妇罗,一般放题都系粗制滥造,

见到佢天妇罗炸虾有板有眼,外皮香脆绝不假手于人,其他天妇罗炸物都表现出色。
盐烧玻璃猪、鸡髀菇、烧菠萝

玻璃猪原来一片一串,肉质入味。

鸡髀菇和菠萝在烧完之后依然保持应有水份,

由于份量较少,如唔够喉绝对要Encore。

日式焗蚝、蒜蓉焗帆立贝

帆立贝细细粒,同蒜蓉都几夹。

焗蚝带点腥鲜,而且有肉地,味道不错。

甜品柜自取可惜因为今晚要赶住去练歌,反正食到饱饱又满意下次有机会再食返甜品梦啦~

东京一番

长沙湾青山道156-162号永基商业大厦1楼