2022-07-27
今日下就三点几,一个人去食午餐。入座无问题,坐低之后发现人手都几少,得两个所谓的经理同一个黑色衫的男同事。所以都要叫左一阵先有人应。终于等到女经理帮我落单,一个午餐,前菜要沙律,主菜要大虾🍤鸡肉意粉,冻柠茶,加细 tiramisu 等左一阵。黑色衫同事上左餐汤,我提出我叫既系沙律,而非餐汤,佢就叫我再等等。过多一阵主菜上咗,沙律无嚟到,我就同帮我落单的女经理反映请佢帮我跟进。佢就叫我趁热食左个意粉先,同事会跟㖞。如是者,再过一阵,又有另一位黑色衫女同事又再上汤俾我。我就再提出,吾要餐汤要沙律,头先已经上左一次喇,系咪无沙律🥗。女同事立刻反驳,话佢唔知道,所以咪而家问我一次啰!然后,佢又拎走个汤,行去入机。点知最离谱的事发生,女经理大声讲,”吾使再入机,俾我个个沙律🥗佢啦”。我一听到立刻睇住,咩叫俾佢个沙律我。原来,佢有一个沙律放左系员工食饭枱,起码超过五分钟。及有一位白色衫的男同事无带口罩坐喺度。女经理就问白色衫同事,个沙律🥗系咪你食,白衫同事拧一拧头。佢就将个沙律交俾黑色同事,然后行去夹块面包就放落嚟我张枱。去到尼到我真系食咩都无味,吾好讲尼到侍应态度,只讲卫生。一个沙律🥗放左系室温
去到尼到我真系食咩都无味,吾好讲尼到侍应态度,只讲卫生。一个沙律🥗放左系室温超个五分钟,仲要对住一个无带口罩的人前面。我真心食吾落,仲要而家Covid 㖞。再加上佢个位女经理既做法,真系用不知所谓。
我立刻取消饮品同甜品,埋单俾钱。当初,我无反应意见,佢地系收返我正价,系$189.x。成$200 一个午餐,真心吾会想到要食到好似茶餐厅甘。后来打左8折,仲话俾张50% 卷俾我。我无要,只系打折。不过打几折都好,甘样的做法,真心食吾落亦都吾敢再食。
讲真,因为我一个人食饭,先至得闲留意到佢地甘样的上菜法。其实不论有冇COVID ,甘样的做法都系不可接受。
大家入去食饭之前,真心要谂清楚!而餐厅亦都要改善下,吾好当啲客系傻既。
人地员工餐的沙律
张单打极都系餐汤