2019-05-20
寻晚临瞓较之前突然好想食鸡煲,所以就约咗男朋友今晚放咗工之后去食。之前听过朋友讲丰年路呢一头有一间食鸡煲都几好食,所以就黎试吓啦。其实佢除咗主打鸡煲之外有超多款小菜,传统嘅小炒款式又有,有一啲比较新潮啲嘅小菜亦都有,所以拎住个餐牌嘅时候好多样都尝试,奈何我哋得两个人叫唔到咁多款𩠌。今日就试咗四样嘢先,首先就系鸡煲啦要左半只鸡小辣,另外在要咗个酸菜鱼,仲有一份拍青瓜同黄金鲜尤。讲下个环境先,以中式嘅小菜馆来讲,呢度都算干净其利,而且啲枱枱等等都算坐得舒服,好过一般大排档𠮶啲好多,所以如果有老有嫩嘅话呢就坐个环境会舒服啲。至于啲食物来讲个鸡煲超入味,因为我同男朋友都唔食得好辣,所以我哋要左小辣,但系并无因为咁而冇咩味,啲鸡一样好入味。另外个酸菜鱼下边仲有啲薯粉同埋黑木耳,至于啲鱼系班球嚟嘅,所以冇晒骨好啱我哋呢啲懒人。至于个黄金鲜油,我男朋友一食第一啖就话超多蛋黄超足料,话佢做得好好咁㖞。至于个拍青瓜就正正常常啦,青瓜好爽口。