2018-07-05
每次屋企人入大澳,必买必食既一定系哩间老字号既茶果!我爸爸话佢一日出两转,一转系朝早,第二转系十二点几一点左右,如果遇上多人入大澳,迟左去就冇得买嫁啦!我地今次十二点几一点到到,见到个箱入面装满左茶果我地买左十二个眉豆茶果(试过甜茶果,我地一致认为眉豆馅更好食,从此之后,每次都净系会买眉豆茶果)拎上手仲暖嫁,应该系啱整好无耐我之前都系屋企人买返黎先食,果阵已经唔暖,暖暖地咁食都系第一次!结论系,摊冻左食,风味更佳㖞点解咁讲?暖食糯米表皮黏度会较高,冇摊冻食咁烟韧有咬口。茶果既糯米皮厚度适中,唔会太薄而冇口感,亦都唔会太厚而显得馅料少无味道摊冻食果阵表皮粉糯、烟韧,完全系烟韧控既天堂!馅料方面,有磨细左既眉豆沟埋五香粉,味道唔会过咸,因为加左五香粉,增加左香气、令茶果更有风味而且馅料比得好大方,确保每一啖都食到馅同皮,两者中和,好食哩间茶果我都食左好多年嫁啦,比系市区买到既都好食同足料。但美中不足既系,茶果同胶袋表面防黏附既油越黎越多,就算冇摸到入面都成手油用油防止糯米皮同袋痴埋既做法好理解,但如果用少啲油既话,食落冇咁油腻、感觉冇咁罪恶,会更好。所以,食果阵记得小心啲呀,唔系既话啲馅会
我地今次十二点几一点到到,见到个箱入面装满左茶果
结论系,摊冻左食,风味更佳㖞
点解咁讲?暖食糯米表皮黏度会较高,冇摊冻食咁烟韧有咬口。
摊冻食果阵表皮粉糯、烟韧,完全系烟韧控既天堂!
而且馅料比得好大方,确保每一啖都食到馅同皮,两者中和,好食
所以,食果阵记得小心啲呀,唔系既话啲馅会跌到成地都系
糯米糍因为冇用到油黎附黏附,净系用左沾米粉,所以冇咁油腻、比较清爽。
糯米糍系我第一次食,佢既皮比茶果有惊喜㖞!
糯米糍皮比较烟韧,少左黏度,更弹牙
馅料同样包到满晒,咬一啖就爆出黎
花生糯米糍用左磨碎左既花生沟埋有咬口既砂糖作为馅料;
花生味未至于超香,但食得出系食紧花生;
砂糖碎增加左口感,食落索索声,但略嫌砂糖份量过多,味道过甜,厚实烟韧既糯米糍表皮都未能中和砂糖既甜度,如果减甜,会更出色!
好食既传统茶果、糯米糍真系买少见少,唔想之后冇得再品尝哩种地道糕点,真系要多多支持先得!