2015-09-30
又到入秋, 好想食鸡煲火锅. 上年记得去过山林道食过, 好挂住阵味. 今日特登同朋友放工入去食. 我地两个人见又系闲日, 谂住实有位啦. 点知去到已经Full晒, 门口仲有人等紧位. 不过一心黎到所以都决定会等. 好彩等咗20分钟左右已经有位, 等位个时经理仲好好人请我地饮汽水 成间餐厅都洋溢住鸡煲香味, 我地低即刻叫咗原味鸡全只, 味道尤胜旧年! 配料一样咁多咁新鲜, 而当中洋蒽同埋猪皮系我最爱! 洋蒽厚肉唔会”拿”喉咙, 同猪皮一样, 索晒D鸡汁, 好惹味!! 我地见佢有手工啤酒卖, 每人叫咗支Hoegaarden Rose, 呢只啤酒系香港第一次饮, 带有微微天然的甜果味, 女仔应该都会岩饮 第二轮打边炉, 我地叫咗蕃茄汤底. 开头怕鸡煲会抢咗蕃茄味, 但原来佢地只蕃茄汤都几夹个鸡煲原本阵味. 用黎打边炉好夹! 但因为得两个人, 所以打边炉叫得唔多野食. 其中当然有叫呢度的招牌即炸响铃啦! 因为新鲜即炸, 所以特别香脆, 焯一两秒, 拎返上黎, 索晒d汤汁但又保留到脆脆的口感最好味!另外仲叫咗d肉, 蔬菜同埋乌冬. 两个人食已经饱到不得了! 非常满足的一个晚上!