2021-04-12
香港食泰国菜嘅地方多的是,但装修靓靓嘅泰国菜馆就比较少见🇹🇭,位于尖沙咀海港城嘅「Lady Nara」正正就系一个好例子。平日晚市都排哂长龙,人气超高的!餐厅有名你叫Lady,行粉红少女风格调可算系意料之内💕,四周围都好适合打卡啊。虽然未食饱,但我心情已经好愉快。虽然话呢度系泰国餐厅,但其实卖嘅菜式系偏向泰式西餐,例如主菜系西式嘢:意粉同意大利饭,再加入冬荫功同咖哩等泰式元素。简单啲讲即系Fusion菜😂。薄切鲜带子配三文鱼子及香草酱($158),带子系薄切,所以就无乜口感可言🙈,不过主要系食佢个味嘛。清新嘅香草酱同富有咸香嘅三文鱼子相映成趣,出奇地佢哋嘅味咁突出都无盖过带子嘅鲜味,整体算系几开胃嘅前菜。菠萝牛肉他他配甜酸蛋黄酱($108),今次系我第一次食牛肉他他🐮,心入面都有啲紧张,唔知接唔接受到。不过食落无乜嘢,一啲腥味或怪味都无,肉质唔韧、无筋,仲同呑拿鱼他他有几分相似添,中间混入咗菠萝粒亦几得意。甜酸蛋黄酱原来有啲辣味🌶,唔系单单作伴碟咁简单。烧USDA Prime牛肩扒拼珍宝龙虾尾配薯条($298),餐牌写件扒系10安士真系无呃人,我觉得甚至更重磅!🥩厚厚嘅牛肩扒烧得好好,
烧USDA Prime牛肩扒拼珍宝龙虾尾配薯条($298),餐牌写件扒系10安士真系无呃人,我觉得甚至更重磅!🥩厚厚嘅牛肩扒烧得好好,外层有微微炭烧嘅香气,切开后更能确定生熟度系符合我哋要求嘅五成,所以锁住咗肉汁,牛味亦都浓郁,高质😋。龙虾尾系好大只,但调味较淡,只食得出佢弹牙嘅口感,幸好菜式附上一个类似冬荫功汤嘅汁,帮补不少。配菜除咗有薯条外🍟,仲有唔少蔬菜,包括芦笋、粟米笋同蕃茄。
总括嚟讲,💃 Lady Nara内外兼备,食物出品同环境装修都令人满意,菜式嘅摆盘亦明显有花上心思。以泰菜嚟讲,佢可能系偏贵少少,但换个角度谂佢系西餐又好似OK👌,哈哈。即使佢定价高,但起码畀足份量你,大大份,一定够饱!