2015-12-03 916 浏览
我同阿姨感情一向唔错,闲时都会约埋一齐揾食,今日就同佢去到铜锣湾行街,shopping过后又系时候开饭,系铜记行左一阵发现间间餐厅都好多人,于是就向内街揾食,行行吓就去左深宵食堂~可能由于属楼上舖关系,餐厅未算多人,唔使等位之余仲坐得好舒适!睇左一轮袭餐牌后就点左几款食物!先黎就有芝士蚧肉玉子烧,个样几精致,切开后蛋香十足,加上溶化的芝士慢慢流出,伴以蛋浆和适量的蕃茄汁下,尤为美味,细味数口后就发现中间还夹杂著点点蚧肉,十分滋味的同时,也极有层次!之后上来便是我最爱的豆腐,吃在口中滑溜到可以直滑入食道之中,而且更充满豆香,另伴上的芝麻浆亦不会过咸,同时当中更有不少芝麻颗粒,很是美味~平日最like食鸡翼的我又点少得叫呢款炸物,首先个样好金黄,轻嚼一口就已经能食出师傅曾经为鸡翼调味,所以肉质甚为嫩滑浓香,另外不得不赞就是炸得微干之余更是十分脆口,令我食完一只就好想食埋另外2只属牛精既我就最钟意食牛,呢2串一口牛就真系我近年食过最好食既牛串烧之一,因为肉质嫩滑的同时,火候又烧得恰到好处,口味更是充满浓浓牛肉香,食在口中不知不觉就好快食完,用来送啤酒就是一流!再黎系羊架,个样看似油麻地,但食

芝士蚧肉玉子烧
奴豆腐
芝麻鸡翼(3只)
一口牛(2串)
香草羊(2件)
再黎系羊架,个样看似油麻地,但食落肉质就好松软,充满羊肉香之余又完全唔酥,加埋较清新的薄荷浆一齐食,味道就更不觉滞,一个字>正!
原条粟一烧
系食左咁多肉后当然都要食返d蔬菜类平衡吓,于是就叫左原条粟一烧,粒粒粟米又饱满又充满甜香,食在口中感觉甚为清新,正好就能中和先前的肉类食物,以此作结就最为适合不过,呢餐感到好饱之余更十分满足
2015-10-12
芝士蚧肉玉子烧
奴豆腐
芝麻鸡翼(3只)
一口牛(2串)
香草羊(2件)