2021-07-20
亚洲各国总有街头小食能够快而方便可以快快趣的充饥, 例如韩国有kimbab , 一条有蛋有饭实够你饱, 台湾又有润饼粢饭等等, 香港以前都好似有, 但总觉唔够特别。不过唔紧要, 又有新小店登录香港, 今次系来自冲绳的饭团 -- 饭丸屋! 一见到个饭团已经急不及待要一大啖放入口!!饭丸屋于D2 Place 小店整个装潢, 比人的感觉都好似有小日本的感觉。最重要系所有的饭团都是即叫现做,而且速度也颇快,唔会等得太耐。唔好似为材料好似好普通, 米饭也是越光米,鸡蛋也是日本无菌蛋, 午餐肉来自Denmark, 各式各样的馅料,包括明太子同可乐饼都系日本直送, 全部都系加分位!!明太子干贝酥饭团干贝酥炸到外脆内软, 配上粒粒鱼卵的明太子酱,带点Creamy又有咸香, 最特别系明太子酱经过炙烧,内里仲暗暗地藏了点点含蓄的焦香, 厚实午餐肉同埋粒粒分明的越光米,口感和味道都层次丰富。咖喱可乐饼 入口海苔香气很足,咖喱可乐饼外皮金黄酥脆的,软嫩不油腻,还有浓郁的明太子酱, 加埋蛋香滑嫩的蛋, 内馅叠得劲高有份量, 想要一啖咬落去真系有D难度。另外加左少少钱变左做套餐, 跟餐配小食同饮品日式炸鸡配蜂蜜芥
明太子干贝酥饭团
干贝酥炸到外脆内软, 配上粒粒鱼卵的明太子酱,
带点Creamy又有咸香, 最特别系明太子酱经过炙烧,
口感和味道都层次丰富。
咖喱可乐饼
入口海苔香气很足,
咖喱可乐饼外皮金黄酥脆的,软嫩不油腻,
想要一啖咬落去真系有D难度。
另外加左少少钱变左做套餐, 跟餐配小食同饮品
日式炸鸡配蜂蜜芥末酱
日式炸鸡配蜂蜜芥末,一份有劲多粒鸡鸡, 炸鸡外层非常酥脆,
一口一粒, 就咁食咸香,点埋蜂蜜芥末味道又加多少少惹味。
薯条(配明太子酱)
炸得甘香松脆、而且薯条粗身, 唔会觉得淋身
至于饮品, 连豆浆都可以拣唔同味
各款口味的豆浆,有红茶、黑糖、黑芝麻豆浆等等,抹茶豆浆的确好日本风!
蜂蜜柠檬, 微酸而清新, 正啊~