喺长沙湾接朋友放工再买嘢食上佢屋企开餐,少嚟咗呢头一排,发现有唔少新餐厅进场,其中一间就系「SUN HARU」。我被佢舖内嘅涂鸦墙画所吸引,特别系鱿鱼游戏个木头人👧🏻。我哋买咗两个一人餐,因为比较啱食。一人餐原价$98,八折之后,每个餐都唔使$80,有齐主食、小食同罐装饮品,相当抵食🈹👍。软滑海鲜豆腐汤,唔好睇佢红卜卜,但其实一啲都唔重口味,🌶辛辣汤底浓淡得宜,微微酸辣,几开胃,又够清彻,一啲都唔油。用羹一捞起就知非常足料,有滑滑豆腐之余,仲有鸡蛋🥚、翠玉瓜、洋葱同各式海鲜(如虾、青口同蚬等),非常丰富。韩国炒粉丝,炒粉丝好大盒,可拣配牛肉或腩肉,牛魔王嘅我就要咗前者🐮。韩式粉丝质感烟韧滑溜,并混入椰菜、萝卜丝同芝麻等以进一步提升口感。味道上几好,如果多点麻油香更佳。鱿鱼须🦑,系韩国菜其中一样常见嘅小食。佢虽然无传统港式酒楼炸得咁酥脆,但都唔错。鱿鱼口感弹牙,易嚼唔会过硬,配埋甜辣酱食,佐酒一流。另一款蜂蜜芥末酱亦同样惹味🍯。炸鸡🍗,韩国餐厅又边少得炸鸡呢?一人餐跟配嘅份量唔少,有成六大嚿,而且仲要无骨,啖啖肉,正啊!炸鸡皮拎到返去仍然脆脆哋,而肉质就嫩滑多汁,绝对系惊喜之作😋。题外话
软滑海鲜豆腐汤
韩国炒粉丝
鱿鱼须
炸鸡
题外话,餐厅现时应该无做堂食❌,希望疫情快啲过去,各行各业可以早日回复正常。
总括嚟讲,长沙湾开咗一间几有水准嘅韩国餐厅🇰🇷,食物不俗,定价合理,街坊有福了。最后,女店员服务态度良好,有礼貌,抵赞。
2022-03-17
软滑海鲜豆腐汤