2019-04-20
港人爱吃烤鱼鸡煲,有些餐厅会不时推出各适其适式的火锅款式来迎合。【韩舍】就有全场任食及「烤鱼或鸡煲」既自助晚餐。听闻之前好似系元朗口碑都唔错,所以系旺角创兴广场再开多一间。做左阵research睇到有很多网上媒体都说【韩舍】媲美酒店高级质素。事实与否一试便知啊。今日跟朋友心血来潮去吃个小型烤鱼自助餐,没有预约嘅情况下去到嘅时候刚好可以入座。里面已经有唔少嘅客人食紧晚餐因为毕竟已经系八点到。坐低之后见到身边好多人都食紧烤鱼煲,为咗争取时间餐牌都未睇就已经点左个烤鱼煲先。全场嘅气氛好热闹,个个都围炉滚下滚下⋯有情侣有三五知己更有一啲人好似放工黎尽兴一餐⋯每张枱与枱之间都非常广阔有足够嘅空间经过。而且枱嘅大细都属于系大张,看到唔少食物,拎多咗嘢食都唔怕冇位放。出去行个圈先,韩舍全场任食 ,出面有热食、炸物、饮品、清酒、啤酒、甜品、仲有DIY咸食或甜食总之就任饮任食。多国美食,中、日、韩、欧、美等。热食同火锅配料放埋一齐。热食会有汤、咖喱、炸物、炒饭、中式菜等等、约有十多款食物供应。饮品方面,啤酒、汽水同清酒在同一个雪柜中一于来个不醉无归。想饮普通饮品就要在隔壁的饮品柜了。最基本的汽水,纸包饮
饮品方面,啤酒、汽水同清酒在同一个雪柜中一于来个不醉无归。
想饮普通饮品就要在隔壁的饮品柜了。最基本的汽水,纸包饮品和果汁。想饮品唔系冻饮,餐厅提供热茶,热水可以自制花茶,我就冲了一杯玫瑰花茶,可以一边食火锅一边饮花茶,感觉上冇咁热气呢。
场既中间会有寿司师傅即场手握寿司。即点即出,十分新鲜。系隔黎小小有个位系自助凉拌,自己拣料, 自己调味, 自己捞完全系你想食咩就拣咩,自由度好高。
亦可拣选多款甜品。有慕丝、芝士蛋糕、木糠布甸、啫喱、生果、自制爆谷机等等...
仲有个好特别既位系玩,DIY落手落脚...窝夫机和雪糕机,满足贪玩贪吃的大小食客。
行到咁上下番埋位等个烤鱼再滚起,食住刺身打打底,有三文鱼、希灵鱼、鲷鱼、象拔蚌片 、吞拿鱼同北寄贝,论鲜甜就系象拔蚌片同希灵鱼,论肥美就三文鱼同吞拿鱼莫属。北寄贝、鲷鱼就普普通通。不过每件都色泽好靓,新鲜切起再出比客人,当然食落都会觉得相对新鲜吧。
吞拿鱼,鱼肉味道浓厚,感软滑,筋少而脂肪多,真不错。
再点了一点寿司,我最推介是鳗鱼芝士卷。鳗鱼肉质细腻及皮薄骨铺在面层,下层的芝士卷够浓香,一口吃下真系发觉卷物真系好好食!
可以开始食烤鱼啦...相比清淡的牛锅、椰子鸡锅,较重口味的麻辣锅、烤鱼总是感觉更受大家欢迎。呢种食法将麻辣香气同刺激带出,同时保留到鱼既鲜味。
【韩舍】既烤鱼好大条,鱼的刺也比较少,肉量多,食落口感唔系嫩滑既肉质而系弹牙又有口感。加上呢个中辣既辣度食落又麻又香。
再点了海鲜拼盘,食完鱼再食海鲜感觉好丰富好多野食,呢度海鲜每皮都几大只,滚完又几爽口。
呢度既火锅,好味既汤底配靓肥牛就绝对是绝配,【韩舍】深明此道,亦会用上新鲜牛肉作招徕,不卖花巧。想食多D肉可以出去拎,猪牛羊都有...非常整齐咁一碟碟切好晒放喺度,任君选择!
火锅配料非常多,丸类、饺类、蔬菜、平时食既炸鱼皮、响铃、贝壳类、菇菌等等大部份都有齐,花多眼乱!!
夹完番埋位慢慢享受,因为时间非常足够呢。
最后唔够食既话可以食埋个辛拉面或或者出去拎番杯雪糕呢,雪糕也是任取喔,感觉很幸福。
好少可系旺角食放题,因为感觉上冇其他地区咁好,但原来都唔差,可能创兴广场做开放题既形象,所以【韩舍】有足够既空间去摆放食物、座位、连通道都好阔落,令你坐得都几舒服。服务方面,店员态度良好,经常主动收取吉盘同帮我地换上骨碟。食物就款式多多,想食多D唔同种类既就一定满足到你所需。如果想平D试一试可以选普通火锅同系九时前入座因为都系$178再加一服务费,二百内十分实惠,值得一试呢。