2024-01-09
北角嘅cruise空中餐厅及酒吧、有270度海景就好多人都知餐厅嘅东南亚菜,或者brunch好抵食,相信大家都知道今次酒店推出咗全新Cocktail系列,以探索北角为主题,由首席mixlogist Mackenzie ross 设计,一共有9款新cocktails,包括:1️⃣Gai Daan Jai Old Fashioned (复古鸡蛋仔)2️⃣Practice Makes Perfect (熟能生巧)3️⃣Little Fujian (小福建)4️⃣North Point Negroni (北角尼格罗尼)5️⃣The Emperor’s Daughter (帝女花)6️⃣Walk this Way (香花径)7️⃣7 Sisters Road (七姊妹道)8️⃣Thanks & Regards (致意)9️⃣Celeryiously Good (无懈可击)我个人最推介系鸡蛋仔old fashion, 我本身系好钟意饮old fashion, 呢杯鸡蛋仔old fashion 灵感来自于 利强记北角 鸡蛋仔, 利用咗波本威士忌做基底, 再加入焦糖糖浆, 烧香咗嘅焦糖加上波本嘅甜香,饮落真系好似炭烧鸡蛋仔嘅味道!另外
餐厅嘅东南亚菜,或者brunch好抵食,相信大家都知道
包括:
3️⃣Little Fujian (小福建)
6️⃣Walk this Way (香花径)
7️⃣7 Sisters Road (七姊妹道)
8️⃣Thanks & Regards (致意)
9️⃣Celeryiously Good (无懈可击)
另外我亦都试咗香花径呢杯比较清新嘅鸡尾酒,饮落口散发好香嘅茉莉花味, 用来做第一杯利口酒好适合。
小食方面,我叫咗三个包括系和牛taco,沙嗲鸡串,同埋烧猪腩肉,
我本身唔系好食猪,但系烧猪腩肉肥瘦分明比例刚刚好,食落口超级松化, 用嚟衬一啲比较浓烈嘅鸡尾酒就适合
和牛taco,虽然系一个小食,但系份量都好大份, 香酥嘅和牛配上软taco饼, 一个几有创意嘅fusion菜
而沙嗲鸡串, 就系好似平时嘅东南亚沙嗲鸡味道,用嚟送酒一流!