Little Cove Espresso📍西环坚尼地城新海旁3-5号五福大厦地下3号舖我嘅日文buddy最近都有同我去探索唔同嘅餐厅,佢之前食过一次西贡嘅Little Cove,知道佢哋最近新开咗间分店喺坚尼地城,于是就约我喺佢放假日同佢食个靓brunch!我哋去嘅当日系开业第三日,店员全以后生仔女为主,每位睇落打扮都好有个人风格,但亦好亲切,会介绍唔同推介嘅菜式俾客人。店内环境好靓,简约适合打卡,楼底高坐得好舒服!喺lunch hour前可以直接walk-in拣位坐,但lunch hour就见门外有人龙,果然好受欢迎!💰$110手撕猪肉吐司 🐖呢款吐司真系一试难忘,佢哋烤到个包脆得嚟唔会一切开就散哂,好有咬口。手撕猪肉好嫩,似中东料理调味,加埋紫椰菜一齐食,重口味得嚟不失清新感。画龙点睛嘅系碟边嘅aioli,即系蒜泥蛋黄酱,微辣但放喺猪肉吐司上面食非常夹,唔会喧宾夺主,十分推介!💰$145慢煮羊肉 🐑无食牛肉之后,可以食到最浓肉味嘅应该系羊肉,好多人都会派羊肉阵膻味,但我自己系几钟意呢阵味。呢个午餐主菜嘅主肉以慢煮方式烹调,羊肉好淋食,啲肉用刀叉好易就可以分开一丝丝,我剥咗几只牙都食
Little Cove Espresso
📍西环坚尼地城新海旁3-5号五福大厦地下3号舖

💰$110
手撕猪肉吐司 🐖

💰$145
慢煮羊肉 🐑
无食牛肉之后,可以食到最浓肉味嘅应该系羊肉,好多人都会派羊肉阵膻味,但我自己系几钟意呢阵味。呢个午餐主菜嘅主肉以慢煮方式烹调,羊肉好淋食,啲肉用刀叉好易就可以分开一丝丝,我剥咗几只牙都食到!佢嘅调味其实都似中东料理,香料味重得嚟仲食到羊肉原汁原味,加埋个颜色鲜艳嘅粉红色红菜头酱同面头嘅芝士碎嚟食,无得弹!我特别欣赏佢用broccolini嚟做伴碟,一嚟唔系咁常见,二嚟佢比broccoli淋身,切同食都比较方便!

💰$38
抹茶牛奶 🍵
呢杯latte系标准拉花,味道一般无特别,抹茶同奶嘅比例平均,饮落无苦涩味同顺好,呢个价钱嚟讲,好抵饮。

💰$38
小白咖啡 ☕️
Buddy总共叫咗两杯coffee,分别系一杯dirty同一杯flat white,我唔太好咖啡,但听佢讲呢杯好饮啲。佢个拉花好靓,系一只天鹅,打卡一流!

💰$369
两个人好chill咁享受咗一餐brunch嘅时光,得闲就影下周边环境,不时又一齐睇下书,好写意,希望可以多啲忙里偷闲嘅机会,平衡一下压力山大嘅工作同生活!如果佢唔系开得咁远,我都想再去试下佢其他嘅嘢食呀!