2024-06-14
REFLECT Restaurant & Bar (旺角)全新旺角天台手工墨西哥fusion餐厅 - 融合东西文化的美味体验最近发现咗一间新兴嘅墨西哥fusion餐厅,位于旺角嘅天台,非常有特色。佢哋嘅菜式结合咗墨西哥传统风味同现代手工烹调技巧,带嚟一番全新嘅味蕾体验。Calamari Bolognese $188.0入口即化嘅软滑鱿鱼,配搭浓郁诱人嘅肉酱,带有墨西哥香料嘅异国风味,非常鲜美可口。酱汁浓度恰到好处,令人一口接一口停唔到筷。Crispy Wings $88.0喺入口即爆炸嘅酥脆鸡翼,表层松脆多汁,内里肉质鲜嫩多汁。配料融合咗墨西哥香料,尤其是辣椒味道浓厚,为重口味人士提供了极佳嘅选择。作为一道开胃小食,实在太合我意。Mix Skewer $78.0鲜嫩多汁嘅各类肉品及蔬菜,以墨西哥风味酱料调味,每块独立尊重食材原味。五颜六色嘅配搭,视觉效果亦相当吸引。非常适合食客品尝东西文化交融嘅美味。Nougat $98.0甜品嘅部分,以墨西哥传统糖果诺加为灵感,以蛋白及糖浆制成,口感软绵纯朴,带有几许提子香气,清新不腻口。甜中带有微妙嘅咸味,反而令味蕾感到惊喜万分。Fuzzy Fuz
Calamari Bolognese $188.0
Crispy Wings $88.0
Mix Skewer $78.0
Nougat $98.0
Fuzzy Fuzzy $78.0
以特调鸡尾酒为基础,配以新鲜水果,如芒果、西柚等,呈现出一种酸甜并浓融合墨西哥风情嘅口感。微醺中带点清爽解渴嘅感觉,令人忍不住一口接一口。
Grilled Cuttlefish $108.0
酱烧嫩滑嘅墨西哥式烤鱿鱼,既保留咗海鲜鲜甜原味,又带上一丝辣椒香气,极之惹味。表层微焦嘅几分入味,内里依然嫩滑多汁,非常完美。
就整体而言,呢间融合咗墨西哥特色嘅fusion restaurant相当之精彩!各款菜式都以独特嘅手工手法烹调,配合传统墨西哥风味,为食客带嚟惊喜不断嘅味蕾体验。而佢哋嘅天台景致亦非常美丽,令整个用餐环境格外写意。
😋静静鸡指数 🐥🐥🐣🥚🥚
🔂再偷食指数 ✅✅✅✅☑️