2019-06-19
短时间内再访Tea Hub,对上一次黎试过蛋包饭,我同另一半都好满意,而且钟意佢地嘅蛋糕不时转换款式,黎多几次都唔怕闷周六下午都几繁忙,开店无耐已经全店满座,虽然未算悠闲,总算坐得舒适,不过坐坐下都开始有人等位,或者下次我地会拣平日再黎,想坐得自在啲嘛。比起上个月,热食餐牌都有啲小更新,例如蛋包饭升级左汉堡扒版本;多士款式转左,仲有啲夏日新饮料。汉堡烧杂菜配咖喱蛋包饭 $92 (附前菜、饮品)茶汤冷面相对清淡,唔系好啱我地口味,所以今次都系为蛋包饭而来,确实几好食,仲推出左附汉堡扒嘅升级版本,嫩滑鸡蛋覆盖白饭,放上汉堡扒同紫菜丝,淋上咖喱汁,以烧杂菜伴碟,卖相依旧讨喜汉堡扒有弹性,有啲肉落肚点都会饱腹啲,哈哈。杂菜粒系另一半至爱,配日式咖喱好夹。薯仔、彩椒、萝卜以茶叶调味,保留蔬菜口感,完全唔油套餐跟前菜,豆腐好滑溜;如果指定餐饮唔啱饮,都可以补差价升级其他饮品,好有弹性。鲜果高山乌龙 +$8呢个水果茶几有诚意,而且跟餐性价比几高!里面有西瓜、橙、苹果、红肉火龙果同百香果,饮落唔会太酸,如果茶味再出啲,会加分啊。和风烧大虾多士 $62香脆多士、沙律菜、青瓜、粟米粒、车厘茄配轻轻烧起嘅虾
汉堡烧杂菜配咖喱蛋包饭 $92 (附前菜、饮品)
鲜果高山乌龙 +$8
香脆多士、沙律菜、青瓜、粟米粒、车厘茄配轻轻烧起嘅虾仁嘅组合,你想像得到嘅味道
大红袍戚风蛋糕 $55
伯爵茶X蝶豆花卷蛋 $36
每次黎呢度最期待其实系甜品,戚风蛋糕口味不时转换,好有新鲜感,而且店员好有心思做出卖相咁靓嘅摆盘。大红袍戚风配左忌廉、红色食用花,加埋黑白芝麻上碟。茶粉落得多,蛋糕体冇之前食嘅伯爵茶咁松绵,胜在茶味算几明显,食嘅时候配埋细腻滑溜嘅鲜忌廉,更有层次