2020-11-03
1923 浏览
之前食过太子分店,一试难忘,除咗环境装修得好靓,因为本身自己都系旅行友,好钟意收藏唔同地方嘅明信片,呢间Cafe用旅游做主题就啱晒我,加上食物质素唔错,价钱又唔贵,知道佢喺屯门市广场开咗新店,就带埋另一半过来。环境一见到店舖有啲惊艳到,因为同太子𠮶一间嘅装修截然不同,太子店走嘅风格比较亲民少少,而呢一间餐厅装修成个感觉高贵左,好似去咗高级西餐厅咁,但系都冇忘记到本身旅游嘅主题,周围放满唔同国家代表嘅装饰品。餐牌餐牌就做到成本杂志咁,一开头介绍餐厅嘅历史,中间嘅食物餐牌亦都全部附上图片,到餐牌最后系杂志形式咁介绍其他唔同嘅餐厅。照烧汁煎干蒜牛柳粒 $78$78食到牛柳粒价钱真系超级抵,份量亦都唔少,一上枱见到出晒烟,牛柳粒咬落去好松软,当然以$78嘅价钱,牛嘅质素唔会系特别高价𠮶种,但系咁大份饱肚亦都可以顶顶食牛之瘾。是拉差酱法国鸡翼 $68 另一半系是拉差酱嘅粉丝,见到佢唔系水牛城鸡翼而系特别少少用是拉差酱就叫咗,有五大只,外层果座炸粉去炸,但系一咬开唔会入边系空气,鸡翼真系好大只!鸡肉仍保持到嫩滑,带点微辣好惹味。黄金咸蛋苦瓜忌廉鸡肉意大利粉 $88当咸蛋遇上苦瓜会点样?有几夹㖞!整
餐牌
照烧汁煎干蒜牛柳粒 $78
是拉差酱法国鸡翼 $68
黄金咸蛋苦瓜忌廉鸡肉意大利粉 $88
当咸蛋遇上苦瓜会点样?有几夹㖞!整个配搭有啲台湾嘅风格,将两样截然不同嘅食材配搭起上嚟嘅时候,咸蛋嘅咸香配上苦瓜嘅甘甜,做出惊喜,而本身咸蛋食得多会觉得好腻,苦瓜就有中和嘅作用,忌廉鸡肉本身好彩唔算好浓稠,食起上嚟负担咁就冇咁大。
日式大阪烧风味烟三文鱼薄饼 $128
对上一次都有食薄饼,深刻印象系好似饼干咁薄,今次都叫咗呢款日式大阪烧风味烟三文鱼薄饼。上面铺满木鱼, 薄薄嘅脆脆饼底配上烟三文鱼,惹味又饱肚。
冰伯爵咖啡 $68
既然将我最钟意嘅咖啡同伯爵茶混合起上嚟,梗系要试吓啦,外貌都十分讨好,饮落有微微伯爵茶香,但亦都冇盖过啡味。
抹茶可可朱古力 $52
估唔到有变色效果!朱古力味浓郁,配上抹茶,咁大杯都几饱肚。
总括而言,唔会令我失望嘅餐厅,比起太子分店,两间分店嘅装修截然不同但各具特色,如果想浪漫啲坐得宽啲就来屯门分店。