当初朋友约我去兴中会食饭,就觉得个名好搞笑,因为系读书时代兴中会同孙中山系有着密不可分嘅关系。以为佢搞烂gag😂点知原来呢间餐厅系响兴中会旧址改建而成。有怀旧嘅点心之外,仲有好多特色嘅小菜,设计摩登,坐高吧枱食点心都真系第一次。唔单止可以拣中国茶,佢仲有其他酒类供应添🤞🏻啱晒外交花臣嘅我地😄商量咗一轮,我地决定分批嗌,咁就可以慢慢食住叹。点心类我最欣赏XO酱煎肠粉,皮唔会太厚,米浆制成好滑溜,经过微煎后好香口。另外要赞下,好多款都可以断件叫,份量控制就更加弹性,又可以试多几样👍🏻 炸豆腐一人一件,有d似街头唔臭版嘅臭豆腐,外脆内软。大良鲜奶卷嘅牛奶味香浓,系香脆嘅外皮包裹下,好邪恶🙊炸浆厚薄适中,好食🤤兴中会虾饺皇同带子黑松露烧卖单价唔算平,但食完就会明点解会比平时茶楼贵😏真材实料,啖啖虾肉,外内涵都100分😋小菜类就嗌咗牛油芦笋炒杂菌。芦笋唔会老到有渣,牛油比例控制得宜,令整体味道配合得啱啱好🤗菠萝咕噜肉系小时候最爱嘅一道菜之一,尤其d炒过嘅菠萝,酸酸甜甜好醒胃。秘制麻辣鸡有惊喜,估唔到大㕑手势咁多样化,连麻辣鸡调味都咁岀色,鸡件经过烹煮后依然保留肉汁,辣汁令人食到欲罢不能😂😂干炒韩

XO酱煎肠粉

炸豆腐

大良鲜奶卷

牛油芦笋炒杂菌

菠萝咕噜肉
麻辣鸡

干炒韩牛河售价偏高,因为店家用上韩牛黎做主角。除咗调味,食材果然都系一道菜嘅灵魂,同一般干炒牛河系无得比嘅!河粉Q弹索晒d酱汁之后,高卡邪恶但食完先算啦🤤
干炒韩牛河

甜品有热辣辣嘅红枣糕,同埋好足料好香嘅桂花糕,
桂花糕
红枣糕
呢餐由头到尾都系一个好满足嘅体验,尤其个环境同菜肴嘅选择,都令人好有惊喜👍🏻唯一美中不足系食唔到好多人都推介嘅蒜蓉开边虾😢留下伏线俾机会我再度回访吧🙊
2019-02-20