2018-04-23
灣仔我最愛的 happy hour 蒲點,就係呢間由食物、環境、服務都會令人去過就想 encore 既 Reserva Iberica !樓高兩層,地下好適合飲酒吹水,又有室外地方,可以好 free 甘 enjoy 街景。呢渡全晚 happy hour, 都係我選擇既原因。全晚136元兩杯。尤如忘記時間的鐘。今晚飲左兩款白酒好唔錯,分別係 Principe De Viana Char & Entreflores,好易入口,果香清新,後者還有淡花香。 大家如果唔係太識 order , 不妨試下。另外,Reserva Iberica 有好多靚火腿,飲酒加風乾火腿,簡直係完美嘅配合。好多西班牙餐廳都有賣風乾火腿,但係呢渡既風乾火腿有不同年份。中意 Young or mature , 均可以找到選擇。如果每款都想試,不如好似我甘叫拼盤。由辣腸到火腿,可以由淺到濃,逐口前進。Deluxe Jamon Platter HK338 今晚令人回味無窮的火腿,分別由 48、56、64 月的自然風乾熟成。較年輕的火腿色澤鮮豔,油份比較多,肉質夠嫩,大受歡迎。有相對較成熟的火腿,色澤如紅寶石,充滿誘人的成
Deluxe Jamon Platter HK338
較年輕的火腿色澤鮮豔,油份比較多,肉質夠嫩,大受歡迎。有相對較成熟的火腿,色澤如紅寶石,充滿誘人的成熟味,越嚼越香,越吃越上癮。
Tomato Toast , 看得出來的新鮮。
Aubergine HK 48
喝酒的朋友,都愛吃香酥脆口的小食。
沒想到柔弱的茄子也能被炸得充滿動感。
茄子炸後的口感非常獨特,柔韌細緻。和酥脆外層造成強烈對比。
沾上 cream, 又是另一番滋味。
Diamond clams HK 88
西班牙菜多海鮮,碰上有漁港之稱的香港,令食材更能發揮極致。
大粒肉厚的大蜆,配上醒胃的香草醬汁,是一款人見人愛的 Tapas !
Crispy Pig HK 168
最後叫了燒乳豬,感覺燒豬都係西班牙既代表作,非試不可。
Crispy Pig 造型好靚,兩件 crispy pig 一人一件剛剛好!
果然係招牌,皮又薄又脆,肉滑而且肉汁豐富,熟度剛剛好,配上微酸的醬汁,抵銷左油膩感,好好味。必試!
全晚 happy hour , 全晚一路食食食,慢節奏、好回憶?