2020-07-28
❀ 蜜庵本膳 #尖沙咀 #💛❀❗️全港唯一米粉班㦸 排长龙日式多元化店 ❗️——————————————————Bookmark左呢间位于尖沙咀嘅日系餐厅好耐,经常排长龙,刚好系冇得堂食前嚟到。佢哋最出名莫过于独有嘅米粉班㦸🥞🌟午市 (14:30前)会有「一汁三菜」嘅午市定食同埋最经典甜嘅米粉班㦸,15:00-17:00就供应返主餐牌嘅食品,有一啲创意配搭嘅日式饭面同埋咸嘅米粉班㦸。.疫情期间,外卖自取有八五折💥另外亦可以喺网上外卖平台或者网上外卖平台平台(即将登陆)度买。买多啲仲有额外折扣,详情可以睇返佢哋IG。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 开心果蜜桃pancake🥞 $148佢哋嘅pancake系全港独一无二嘅米粉班戟,灵感源自于店主去日本旅行🇯🇵。口感有少少介乎于梳乎厘班戟同美式热香饼之间,冇梳乎厘班戟咁重空气感,但又唔会好似美式热香饼咁实在,有少少烟韧嘅感觉,而且真系会散发住一种米香👍🏻开心果忌廉有少少流质,唔会太腻,味道偏向大众接受到甜甜地嘅开心果味💫蜜桃都几多汁不过就唔系太甜,觉得同pancake有少少分离,似独立嘅生果咁。整体味道唔错但唔算太特别,可能佢哋嘅咸味班戟会更加有惊喜。味道:
❗️全港唯一米粉班㦸 排长龙日式多元化店 ❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 开心果蜜桃pancake🥞 $148
味道: 3.9/5 性价比: 3.9/5
☞ 一汤一饭三主菜定食$128
近年来香港越来越多呢种日式嘅三𩠌饭(不过价钱就比起香港嘅三𩠌饭贵得多)🤣预设有白饭/十谷饭、沙律、面豉汤、甜品。另外可以自由配搭冷盘、锅物同埋炸物。Menu会定期转换,大部份嘅配搭都系走健康嘅路线,菜嘅比例会较高🥬。
当日拣咗:火炙章鱼伴意大利黑醋、酒粕生姜鸡锅、芝士焗蓝青口。份量有少少细,男仔食应该就唔够饱,味道不过不失🙈鸡锅唔系太食到姜味,反而有啲奶油味。青口嘅芝士唔够多。
相反甜品就好有惊喜🤩当日系咖啡焙茶雪糕,甚少见到呢两个味道加埋一齐嘅配搭,意想唔到嘅夹,有少少咖啡嘅香苦味,又有焙茶嘅烘焙香,口感同Via Tokyo 非常似,系有少少实在嘅绵滑💕。
味道: 3.3/5 性价比: 3.3/5
整体来讲味道不过不失,感觉上甜品较为出色。不过份量有啲少,唔算太抵食😶建议如果真系想试嘅话,三点后到会有好啲,有多啲选择!