2008-12-16 24 浏览
十月二日, 呢晚约咗 Winnie 揾新屋, 行行吓, Winnie 突然谂起呢间好好味既饺子店, 所以带咗我入去试吓, 初时都唔算好大期望, 只系坐底后见到个男老板劲熟面口,好快已经谂到系之前畀无线啲咩星期二档案之类既节目访问过两次既人呀!呢个老板同佢老婆喺九七前玩股票玩得好厉害, 唔驶讲九七果阵输咗好多钱啦! 记得好似系过百万架!好采佢哋两公婆都好坚强, 明白钱冇咗可以再努力揾噃呢个道理,所以开咗呢间饺子店, 几年后, 个环境终于开始好噃少少, 记者就第一次嚟访问佢哋, 问佢哋觉唔觉得而家咁样做食市日做夜做辛苦, 但以前炒股票啲钱就易赚啲, 冇咁辛苦,佢哋就答话虽然系揾得少好多, 但呢种实实在在一蚊一蚊赚噃嚟既钱令佢哋觉得安定好多!再几年后, 即早一年前, 股市又开始畅旺, 记者又走嚟访问佢哋,问佢哋仲有冇再玩股票, 佢哋都话唔会玩身家, 最多都系几十万上落,仍然觉得实实在在卖吓饺子揾噃嚟既钱最实际。见到呢对夫妇咁坚强, 令我谂起好多玩股票玩到上瘾既人, 当中又有唔少因为炒㶶咗股票而要自杀既人, 如果个个都好似佢哋咁识谂, 就唔会发生咁唔开始既事啦!好似讲远咗添... 讲噃啲嘢食,
十月二日, 呢晚约咗 Winnie 揾新屋,
初时都唔算好大期望, 只系坐底后见到个男老板劲熟面口,
呢个老板同佢老婆喺九七前玩股票玩得好厉害,
唔驶讲九七果阵输咗好多钱啦! 记得好似系过百万架!
所以开咗呢间饺子店, 几年后, 个环境终于开始好噃少少,
但以前炒股票啲钱就易赚啲, 冇咁辛苦,

仍然觉得实实在在卖吓饺子揾噃嚟既钱最实际。

见到呢对夫妇咁坚强, 令我谂起好多玩股票玩到上瘾既人,
当中又有唔少因为炒㶶咗股票而要自杀既人,
如果个个都好似佢哋咁识谂, 就唔会发生咁唔开始既事啦!

好似讲远咗添... 讲噃啲嘢食, 我哋叫咗一碟系细既木耳椰菜煎饺, 即七只 ($19),
确系劲皮薄饀靓, 又煎得香脆, 真系未食过咁好味既煎饺子呀!!

然后我叫咗碗牛根米线 ($13), 啲牛根比较多肥膏,
汤底几浓同味精, 但呢个价钱, 真系唔想要求太多啦!!

而 Winnie 叫果碗两𩠌车仔面亦都只系 $13,
最后埋单都系 $43, 呢餐真系超抵食呀!
佢除咗有木耳椰菜饺, 仲有白菜饺同韮菜饺, 又煎又汤上,
个人觉得呢度既饺子真系最好味, 有机会一定要带老公嚟试吓呢~

更详细资料及图片请看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11238
  • 煎饺子