2009-07-19
每次去铜锣湾其中一个原因就系想去食「南记」,南记系铜锣湾我知道都有2间,而2间我都试过,我个人较喜欢怡和街呢间,因为佢D酸菜无咁酸,同埋个汤底浓味D。南记的鱼肉春卷系好出名的,好弹牙,好香,而「猪腩肉小窝米线」真系好正,我个人较喜欢食辣,所以通常系叫大辣(其实中辣已经几辣下),「猪腩肉」并唔系有肥膏果只,而系似猪颈肉果D,不过佢就厚身少少,同埋好入味,就眼睇OR食落口都唔觉有肥腻既感觉,我个人好怕肥膏,但南记既「猪腩肉」真系好好味,大家不妨一试!怡和街呢间「南记」较大,如果一大班朋友可以去呢间,好快就有位,而且佢有3层,地方大,无咁迫。可能系正靓正 (大大碗都系$25) 的关系,星期日系好多菲律宾人士,平日就以OFFICE 既人较多。呢间野有埋糖水食,不过就麻麻,豆腐花好难食。可能佢地都系卖开粉面多,糖水就真系无咁好食。