2024-09-26
#只分享食物给朋友🫶🏻#尖沙咀食乜好呢 ~ 今次去咗 @soi.29_chef.key 呢间泰式大排档已经系第3️⃣次回头🥹 本人本身都几麻麻泰国嘢 食亲嘅泰国餐厅 都纯粹觉得系正常发挥 未去到惊艳嘅程度🥺 有一次朋友话想食泰国嘢 上网一查 发现好多人推介呢间 所以就去咗试一试 点知去到嘅时候 发现实在系太天真!!🥵 系大排长龙😌 呢间嘢冇得book位 所以唯有硬着头皮咁等落去 入到去食嘅时候 发现样样都劲好食🥹 今个中秋 特登5:30就嚟到(成功做到第一个排队嘅顾客🙂↕️)佢6点开门的!—————————————-—————————————-———————1. 烧牛肉 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢个真系必嗌‼️‼️基本上每一台客都会嗌一碟~觉得佢烧嘅程度系啱啱好 唔会太生 又唔唔会太熟🫶🏻 同埋佢腌得好好食 唔会太咸🥹 食食吓 食返一啖🥒一啖🍅 又可以重新refresh一下🤩2. 醉猫炒河 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️个人觉得呢一种炒河 同茶餐厅嘅干炒牛河系有分别 比较钟意食呢只可河啲😋 佢系会大片啲 同埋有咬口啲🙂↕️ 不过本人谭仔都净系食到10小辣 (废废的) 所以就觉得呢个炒河对于我嚟讲有啲辣 不过都
1. 烧牛肉 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2. 醉猫炒河 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️
个人觉得呢一种炒河 同茶餐厅嘅干炒牛河系有分别 比较钟意食呢只可河啲😋 佢系会大片啲 同埋有咬口啲🙂↕️ 不过本人谭仔都净系食到10小辣 (废废的) 所以就觉得呢个炒河对于我嚟讲有啲辣 不过都系可以接受倒嘅程度👍🏻 不过唔食得辣嘅人 就要谂吓嗌唔嗌好啦~🌶️
3. 串烧拼盘 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
本身自己好钟意食串烧😎🥵 佢每一条串烧 都系好大嚿肉 绝对唔系hea你 我自己就比较钟意食佢嘅鸡软骨串 真系劲好食😭 我觉得呢个拼盘 绝对系啱晒有选择困难症 或者同朋友食饭 一齐share嚟食😍 佢有齐晒🐮🐷🐔同埋肠仔🥳 佢嘅沙嗲汁系有花生香 咸咸地甜甜地咁 劲开胃🙂↕️
4. 蟹肉奄列 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢个系真系劲大份 啱晒啲钟意食🍳嘅人 佢有啲似炸蛋咁样🤓😛 食得多可能会有啲漏 所以呢个系一定要同人一齐食 我自己觉得 就算系两个人都未必食得晒 佢奄列入边有蟹肉真系好加分🥹🦀
5.椰青 $48 ⭐️⭐️⭐️
去泰国餐厅食饭基本上都会嗌 冇乜特别 就系椰青一个 过下口瘾 解渴一流🙂↕️
6.龙眼冰 $42 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢个真系好惊喜!! 朋友坚持佢要饮龙眼冰 唔要同我哋同流合污🥱 佢话喺泰国 龙眼冰系出名过椰青🫨 佢杯龙眼冰嚟咗之后 M咗一啖嚟饮 发现出奇地真系劲好饮🤤 简直系打开咗我嘅新世界🫶🏻 我谂我之后都会嗌龙眼冰instead of 椰青lu 🥹
大家记得如果想嚟食嘅话 一系早啲排队🔥 如果唔系嘅话 就做定心理准备要排一段时间队❤️🩹 呢间嘢真系每次经过都见到劲多人排紧队😭
环境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服务:⭐️⭐️⭐️
性价比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
6粒⭐️系满分~
⏰: Mon-Sat 18:00-00:00
📍: Soi.29 👣 尖沙咀宝勒巷29宝昌商业大厦地舖
TST mtr P3 exit ~