2021-09-03
总结:价廉物美。无论排长龙,日晒雨淋都一定会食。鸭脷洲大街有两宝,一个系林德华医生另一宝就系食记。太太系鸭脷洲人,以前拍拖佢已经带我嚟食记食好西,话呢度既生菜鱼肉🥬特别好味同出面𠮶啲唔同。食过一次就爱上,到而家番亲去鸭脷洲都会帮衬。其实食记全部食物都好食,系一间好地道嘅港式小食店。冇冷气,冇招呼(但态度并唔差)只有三张枱,好逼,环境绝唔理想。但系冇人会介意,无论堂食定外卖一样排长龙。可能因为呢啲旧式嘅地道小食店已经买少见少,二来食记既出品真系好味既。一间小店能够系同一地方生存超过四十年已经系最好嘅证明。必食推介😋1️⃣生菜鱼肉/鱼肉碗仔翅$22*我个人比较钟意食两沟,鱼肉系食记既招牌菜。鱼肉非常弹牙,系新鲜手打出嚟而调味做得非常出色。系一种好独特嘅味道而其他地方系食唔到。至于碗仔翅亦十分足料,有大量肉丝及木耳丝,相信味精不多食完都唔会口干。2️⃣炸鸡脾🍗$14大过块面既只炸脾,系生炸既。粉浆好薄,腌得好入咪。外脆内嫩,非常juicy。3️⃣豆腐花$15*嫩滑有豆味,但佢系暖既。我觉得如果一系冻一系热会好d
必食推介😋
1️⃣生菜鱼肉/鱼肉碗仔翅$22*
2️⃣炸鸡脾🍗$14
3️⃣豆腐花$15*
嫩滑有豆味,但佢系暖既。我觉得如果一系冻一系热会好d