2022-02-27
相信有留意开寿喜烧嘅朋友一定会识呢间一位难求、超高人气嘅关西风寿喜烧 - すき焼 森。想拣个靓日子食饭就要每个月1号去门口排队预订下个月时间,因为餐厅电话长期唔系打唔入就系冇人听🥲我无咁神心1号就去排队,咁啱过咗两三日有机会去开中环就踩上去试吓问仲有冇得订枱。总店理所当然已经full booking,叫我地可以试下歌赋街分店应该仲有lunch quota。最后quota唔多,既然想试又唔想再等下个月唯有我地就佢日子,是但简左日望落ok就算😂𠮶阵未停晚市堂食,book左lunch都算误打误撞无受影响~-🍴Sukiyaki lunch set $580/pp🍴-🥕前菜前菜真系菜😂款式普通,味道亦普通。-🥚蒸物(松叶蟹蒸蛋)蟹肉颇多,蛋够嫩滑,整体偏重口味少少不过岩我口味😚-🧅野菜冬菇、豆腐、京都面筋(外型似豆腐、口感似鱼腐)、芋丝等吸收左寿喜烧汁之后好入味😋👏🏻-🐮寿喜烧(滋贺县近江 A4和牛 - 西冷、肩胛)关西风寿喜烧做法会落砂糖,所以口味上会偏甜少少,加上煎过后亦带有一种焦香感觉。而关东风寿喜烧就会似打边炉咁样,菜同肉一锅过一齐煮~A4和牛油脂感唔太重,食到肉嘅口感亦唔会韧唔鞋口,啱
🍴Sukiyaki lunch set $580/pp🍴
🥕前菜
前菜真系菜😂款式普通,味道亦普通。
🥚蒸物(松叶蟹蒸蛋)
蟹肉颇多,蛋够嫩滑,整体偏重口味少少不过岩我口味😚
🧅野菜
🐮寿喜烧(滋贺县近江 A4和牛 - 西冷、肩胛)
A4和牛油脂感唔太重,食到肉嘅口感亦唔会韧唔鞋口,啱晒唔钟意太油腻的me😛每食一块牛都有满满的幸福感呢🧡
🍚御饭(滑蛋牛肉饭)
好多人话记得要留肚食呢个最后出场嘅超正滑蛋牛肉饭,个人觉得味道系唔错不过又唔系特别好好食😂但系个滑蛋真系整得唔错~
🍨甜品(雪糕 - 士多啤梨/抹茶)
☕️饮品(咖啡/柠檬水)
总结:主角寿喜烧牛系好食嘅,不过呢个价钱系可预期质素,前菜同甜品感觉Hea咗少少就有点小失望。
虽然师傅系一对一,不过keep住全程无停手不停烧,变左用餐节奏有啲急赶,有时无好认真试清楚咩味就赶住食下一样🥲
整体好食但未到有惊喜,加上价位同超难订位关系未有encore冲动,有机会试埋城中另外两间比较有名气嘅寿喜烧再作比较。