2022-02-16
我好钟意饮奶茶,一直都想揾有咩茶餐厅嘅奶茶系好饮,以前会好钟意金凤,因为食咗10几年,而且佢系奶味比较突出嘅奶茶,呢间系茶味比较突出,喺成年前已经试一次,今次特登再试都冇退步,甚至有奶茶关注组都有推介过,为嘅就系一杯瓦煲奶茶。 北记系一间系观塘牛头角街市熟食中心既餐厅,熟食中心系上世纪八十年代建成,而北记系1968年就开业,最初系牛头角下邨8 座楼梯口摆档,之后先搬入去熟食中心。餐厅由摆档开始已经系用瓦煲冲茶,由店主跟爸爸帮手个时已经用紧。瓦煲而家系买少见少,因为佢唔耐用,一个瓦煲可能用一两年就要换,所以好多茶档都嫌麻烦,用不锈钢嘅黎冲。不过瓦煲保温效果好,传热同埋散热比较慢,所以冇咁易冲茶冲到过火,所以冲出嚟嘅奶茶唔止无苦涩,而且仲有好香浓嘅香味,入口温润但唔会抢风头,老人家饮都唔会觉得好浓。店主话好多老人家日日黎饮,最老𠮶个有90岁,所以店主坚持平民价钱但品质不减,对得起日日帮衬嘅街坊。老人家钟意饮茶走,即系用炼奶而唔系用糖冲嘅奶茶,口感更加顺滑,除左嘢饮,呢度嘅猪扒面都系好多人会食嘅嘢。因为熟食中心系80年代起,所以呢度有大排档嘅味道,可以见到天花大风扇、粉红色墙砖阶砖,而北记就
因为熟食中心系80年代起,所以呢度有大排档嘅味道,可以见到天花大风扇、粉红色墙砖阶砖,而北记就喺熟食中心嘅角落,可以见到大大个白底红字嘅招牌,即使系朝早都差唔多座无虚席,虽然熟食中心好似好冷清,但北记绝对唔会。餐厅环境当然唔算好理想,因为唔系新式嘅熟食中心,不过都算企理。
餐牌非常简单,有好常见嘅公仔面、沙嗲牛、 炸鸡翼、飞碟、奶茶咖啡,而我点嘅就系最多人食嘅雪菜猪扒面,价钱平民只系$35包埋嘢饮,冷热嘢饮都系同价。
1️⃣ 雪菜猪扒面 💰35(👅: 7.5/10)
汤底就冇猪扒嘅味道咁重,唔系用调味包,盐味比较突出,唔会系想饮嘅汤,主要系靠猪扒既味道。
而雪菜同平时嘅唔同,颜色比较绿啲,而且硬身啲,咬落爽口,食落去唔会太咸。
面方面系用大光面,生熟程度算啱啱好,唔会太腍亦都唔会太硬,佢嘅辣椒油够香够辣,落少少令到味道提升唔小,呢个价钱来讲可以接受,感觉猪扒面同大坑嘅炳记茶档好似。
1️⃣ 煎蛋、牛油多士 💰0(👅: 7.5/10)
2️⃣ 热奶茶 💰0(👅: 9.5/10)
所有嘅面餐已经包左野饮,所以就可以试呢度嘅瓦煲奶茶,用传统瓦煲煲,所以特别保温,有问过店主用瓦煲系咪会特别好饮,佢就话其实冇咩特别只不过用左瓦煲几十年,个茶底唔好饮用瓦煲都唔会好饮。
成日觉得一杯好饮嘅奶茶,就算唔使落糖都好饮,呢杯真系完全做到,因为佢奶嘅份量已经有足够甜度。饮完呢杯觉得佢唔止系观塘最好饮,都算系我嘅top1/2嘅香港热奶茶。
🌟食物方面就正常冇咩特别,胜在即叫即做,热辣辣,唔知点解每一个出名买奶茶嘅地方都系食猪扒面,好似大坑嘅炳记,如果系为食呢度嘅嘢就唔使特登嚟。
如果你好钟意叹香港嘅热奶茶,咁呢度嘅应该唔会令你失望,唔会输比中环兰芳园、上环炳记茶餐厅、大坑炳记茶档,呢度嘅系茶味比奶味突出,如果你钟意奶味突出啲嘅,湾仔嘅金凤一直都系我嘅最爱。要挑剔呢度嘅就系夏天嚟嘅话会有啲热,因为呢度始终系熟食中心,唔系新式𠮶啲有冷气。
咁用瓦煲冲奶茶究竟系咪好饮啲,唔敢讲,可能系因为茶底好,可能系师傅技术好,亦都可能系因为瓦煲,瓦煲可能只系呢度冲奶茶嘅习惯,不过瓦煲奶茶史会买少见少,系呢个年头仲可以有机会品尝,已经系最值得珍惜嘅一件事。再加上呢度有好浓厚嘅港式味道,朝早嚟帮衬过几次,见到有唔少食客都互相打招呼,有倾有讲,完全冇隔膜,睇嚟呢度唔止系食一碗猪扒面同饮一杯奶茶咁简单,而系食香港嘅风味同埋浓厚嘅人情味。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: $35pp (服务费: NA)