2023-11-25
暂时系我全香港最钟意嘅Omakase✨愿意花大量时间心机去处理食材,感受到厨师一丝不苟嘅匠人精神🥹 午餐已经食到多款当造食材,每道菜式背后都有一个故事,顺便上了宝贵一课。✨冰见寒𫚕😍打头阵已经咁劲!来自北海道既冰见寒𫚕,切成冰粒模样,味道接近中拖罗,但口感更幼滑,完全无渣,无筋。✨银鳕鱼白子我一向好抗拒白子,有部份餐厅会用蒸煮方法加酸汁,出到嚟嘅效果不但卖相似一Pat野,鱼腥味都几重🥹 而呢道菜我感受到厨师嘅功力,采用炭烧方式,外层有嚼劲,胀卜卜,内里保持creamy口感当造,味道鲜甜,齿颊留香。✨八爪鱼😍😍用心之作,先按摩一小时,再用大量蔬菜熬煮煮三小时,非常入味,香软,清甜。重点系个蔬菜汁都可以饮埋!好甜好幸福!✨北海道𩽾𩾌鱼肝 😍😍😍全港食过最好食既𩽾𩾌鱼肝!用慢煮方式,熬煮一晚,配搭小麦制成面豉酱、紫苏花一齐食,食落香滑,鲜味突出,好似雪糕咁🥹🥹🥹 男友终于明点解我咁钟意𩽾𩾌鱼肝了!同外面连锁店既𩽾𩾌鱼肝完全两回事!✨新鲜矶煮鲍鱼 😍😍😍用蔬菜熬煮入味,再配搭肝酱,最后用金莲叶清一清口腔。鲍鱼肉质细软,口感恰好,完全唔觉得腻或太重口味🤤✨金鲷立鳞烧配搭凤尾鱼汁,外层似薯片,底层
✨冰见寒𫚕😍
✨银鳕鱼白子
✨八爪鱼😍😍
✨北海道𩽾𩾌鱼肝 😍😍😍
✨新鲜矶煮鲍鱼 😍😍😍
✨金鲷立鳞烧
配搭凤尾鱼汁,外层似薯片,底层系蒸鱼口感,热辣辣,两重滋味,舒服!
✨寿司环节
真鲷:用柚子胡椒作点缀。
赤贝:酸酸地又带点清香,口感一流。
深海大池鱼:正常发挥。
墨鱼海胆:大推!两者完全融合,再加上淡淡紫苏花花香,呢餐饭嘅其中一个高潮😍
活北寄贝:鲜味十足!
牡丹虾:口感弹牙肥美,好饱但依然满意。
大拖罗:用米做既盐,好有趣,不过我太饱送咗俾男朋友食🤣
✨海胆手卷 😍
偏向鲜甜,口感绵滑,海水咸香味唔算重。重点系冇饭,可以认真品尝到海胆喺口腔爆发🤤
✨茶碗蒸·玉子烧·汤·甜品
自家制栗子蛋糕、橙果冻同抹茶奶冻,前面海鲜环节太惊艳,加上已经好饱,食到最后捧住个肚🤰🏻