2022-04-22
铃 · 鮨刃 𝗦𝘂𝘇𝘂 𝗬𝗮𝗶𝗯𝗮 🇯🇵又系𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 嘅时间🤭 今次食嘅系一间颇新嘅日本餐厅,可能最近大家都会喺𝗜𝗚见到佢,因为佢有一个好出名嘅打卡位,就系一条华丽水晶吊灯走廊😂😂由于仲未有晚市堂食,今次食嘅系𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵🤗 三点到达,等咗一阵先可以入座。等待期间,职员都好贴心咁先识顾客坐喺旁边𝗯𝗼𝗼𝘁𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲等候。餐厅面积较为大,除咗有大约𝟭𝟬个𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁𝗲𝗿位,仲有几张𝗯𝗼𝗼𝘁𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲同𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺𝘀🤩 当日系坐𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁𝗲𝗿,见到耀师傅即场准备所有食材,无任何鱼生海鲜系一早切好准备定,全部都系即场切即场炮制😋 我哋叫咗『富士𝗙𝘂𝗷𝗶🗻』𝗺𝗲𝗻𝘂❣️事不宜迟,即刻睇吓我哋食咗啲咩🥰🥰🥰『富士𝗙𝘂𝗷𝗶 🗻 𝗛𝗸$𝟭𝟵𝟴𝟬』𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿, 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝟲 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀, 𝗛𝗼𝘁 𝗗𝗶𝘀𝗵 𝟯 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀, 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝟭𝟮 𝗽𝗰𝘀, 𝘀𝗼𝘂𝗽, 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁前菜🥗- 绝佳佐酒小吃🍶 当造嘅萤光鱿鱼🦑超新鲜😍😍静冈县𝗔𝗺𝗲𝗹𝗮蕃茄🍅- 超甜蕃茄,甜度比一般蕃茄高出𝟭.𝟱倍❗️加上少少盐
『富士𝗙𝘂𝗷𝗶 🗻 𝗛𝗸$𝟭𝟵𝟴𝟬』
前菜🥗
- 绝佳佐酒小吃🍶 当造嘅萤光鱿鱼🦑超新鲜
😍😍
静冈县𝗔𝗺𝗲𝗹𝗮蕃茄🍅
- 超甜蕃茄,甜度比一般蕃茄高出𝟭.𝟱倍❗️加上少少盐,甜度更为突出😍 我平时唔食蕃茄嘅朋友都话好食😇
鲛碟鱼+北海道粒背🐚
- 鲛碟鱼十分新鲜,里面卷住京葱,个人觉得葱稍为盖过咗鱼嘅鲜味。北海道粒背超级鲜甜爽口🤩 𝟭𝟬𝟬分💯❗️
八爪鱼🐙
- 八爪鱼都系季节食品。师傅细心处理,八爪鱼肉嫩鲜甜,八爪鱼吸盘十分爽脆,我嘅大爱❤️❤️ 送清酒一流🤣🤣🤣
深海池鱼+ 赤鯥 +银鳕鱼🐟🐠🐡
- 呢个刺身组合真系冇得输🤤🤤
- 🐟中间嘅 「深海池鱼」鲜甜肥美,亦都系我当日最爱嘅鱼类💯❣️;
- 🐠左上嘅「赤鯥」经过微微嘅炙烧,油脂感适中,好钟意少少𝗿𝗮𝘄嘅质感;
- 🐡右上嘅「银鳕鱼」系呢个刺身组合油脂感最重嘅鱼类。第一次食炙烧银鳕鱼,有被惊艳到‼️鱼身好嫩滑,好似𝗯𝗯肌咁😛好似从来冇食过咁嫩滑嘅鱼类。估唔到会系油脂最重嘅一款鱼,食完好满足🥰🥰🥰
大葱合鸭🦆
- 用咗寿喜烧酱汁烹调,鸭肉同所有配料都十分入味。但系鸭肉唔够嫩滑,好似有少少𝗼v𝗲𝗿𝗰𝗼𝗼𝗸咗,但系整体都几好。
炙烧拖罗 配鱼子酱芥末饼🔥🎣
- 个名系我改嘅🤣🤣🤣 但应该充分表达左佢系咩黎😜 炙烧咗嘅拖罗鱼油感重,师傅为咗令顾客食起嚟冇咁油腻,除咗喺上面加咗鱼子酱,底下再配上芥末泡末及日本饼。我平时唔食𝗪𝗮𝘀𝗮𝗯𝗶,但系依个组合出奇地夹‼️食起嚟真系冇咗平时炙烧拖罗嘅油腻感,极之推介‼️
蚬汤🍲
- 面豉汤加上两只大蚬,无论汤定系蚬都系超级鲜甜。
日本赤鲍鱼 配炸日本稻谷🌾
- 赤鲍鱼亦都系当日嘅季节食品,比起我之前食过嘅赤饱,较为软身𝗤𝗤,当然亦都十分鲜味。肝酱当然系另一个𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁🤩 师傅有稍为调味,好甘香,建议配上炸稻谷一起享用。讲个秘密俾你哋知,我当日将个肝酱成碗饮咗🤫 正❗️
寿司方面,基本上每款寿司都好好食🌟,全部鱼类海鲜都好新鲜🌟🌟个人几钟意佢个舍利🍙,酸甜适中❣️如果再粒粒分明,硬身少少就更好😛
由于『富士𝗙𝘂𝗷𝗶🗻』𝗺𝗲𝗻𝘂太多野食😂😂,旁边好多女士都要求减饭🍚🥲 为咗影相靓啲,我无叫到减饭😂😂 不过佢个舍利又真系几好食😋
🐟伊左木
- 当造伊左木🌟鲜味且弹牙❗️
🐚帆立贝
- 𝗤𝗤且柔软🥰🥰上面洒咗啲竹炭盐,突出咗帆立贝嘅鲜味。但个人觉得盐量有点儿太多🥲 少返啲就𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁🤗
🐠针鱼
- 十分爽口,用少少葱带出鱼嘅鲜味🤗
🐚北寄贝
- 超级爽口弹牙,系我食过最鲜味嘅北寄贝🥰🥰
🦐牡丹虾
- 爽甜牡丹虾配上虾膏系面,入口超浓郁🥰 满满嘅鲜甜虾味❣️
然后后面嘅鱼,油分都会比较重。我词穷形容唔到😂 不过都离不开「鲜」、「嫩」、「正」,呢三个字😂😂
🎣鲭鱼
🐡赤鯥
🐠牙带鱼「太刀鱼 」
海胆
炙烧左口鱼裙边
炙烧拖罗
海胆当日耀师傅开咗一盒全新嘅😏 除咗寿司🍣外,仲有得放喺手背加海盐食😎😎 咁食真系超正💯❤️🔥!剩余嘅海胆用晒黎整后面啲卷卷,大满足🤩🤩
🐟炙烧左口鱼裙边,有满满嘅鱼油,入口超满足🥰🥰🥰
🐡炙烧拖罗,师傅烧得岩岩好,少少𝗿𝗮𝘄好𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁💯 口感好正🤩🤩🤩 至于拖罗有几好食,就不能用文字去形容🤤🤤🤤
男士每人有两个手卷😂 我想讲⋯其实我都可以食多个,但唔好意思开口🙂🙃 已经唔记得手卷有咩材料,大概有海胆、鱼籽同鱼🤪 总之就好食😋
最后有静冈蜜瓜同草莓作结🍓
喺𝗦𝘂𝘇𝘂 食𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲超推介大家𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗦𝗮𝗸𝗲🍶,衬之余又可以突出到食材嘅鲜味‼️餐厅经理系日本人黎👨🏻💼,对所有清酒都十分熟悉,做埋𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴都绝对无问题💯 耀师傅都有几只珍藏嘅清酒杯,去到记得要去拎俾你欣赏下🤣🤣
另外,餐厅提供好多唔同类型嘅清酒杯,我暂时喺香港都未见过有咁多𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻,可见餐厅「酒」方面十分讲究。当日饮左两支𝟳𝟮𝟬𝗺𝗹嘅清酒🍶 无论系经理定系师傅都系识饮之人🤣🤣❗️去过就会明白我点解咁讲🤣🤣🤣🤣
𝗢v𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹,今餐真系好满足🥰🥰 而且好耐无食过𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗺𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲😋 最后提提大家记得要去餐厅嘅洗手间🚻🤣🤣🤣 途中经过嘅走廊系餐厅嘅𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 打卡位,有大量闪闪华丽嘅水晶吊灯🤩🤩超靓❣️ 但建议大家早少少到/食完先好去影相,唔好要师傅同啲新鲜食材等🥲影响咗个𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 😛😛