湾仔📌 壶湾仔大王东街20号地舖上星期跟同事经过湾仔大王东街,见开咗一间【 壶 Potion House 】 --- 全港首间以果冻作主题的茶饮店。Menu 上有很多茶饮款式,而配料都很多元化,有茶冻、嫩仙草、豆浆冻都系我喜欢的配料。𖧷 杨枝甘露椰奶冰沙 $45不过呢排成30几度热到一个点,二话不说我就拣咗杨枝甘露椰奶冰沙。沙冰相当幼细,芒果与椰奶好 Match,沙冰透心凉致极 💛𖧷 壶奶茶$31 + 茉莉绿茶冻$5同事我拣咗 Signature 奶茶 + 茉莉绿茶冻,佢话珍珠奶茶饮得多,奶茶 + 果冻真系第一次 🤍 佢话估唔到出奇咁夹,茶冻清甜,质感Q弹。𖧷 拉丝麻糬抹茶拿铁 $48有个同事系超级麻糬控,拣咗拉丝麻薯抹茶拿铁。佢话抹茶有茶香,麻糬质感软糯柔滑,用饮管都好易啜到,饮每一啖都有口感,佢就好满意喇。𖧷 熟成红茶豆浆冻 $33我上司最讲究茶,喜欢茶饮,佢问店员哥哥有乜推介? 就推荐咗作佢拣熟成红茶豆浆冻。我上司话个豆浆冻好味过食豆腐花,佢最欣赏系个红茶不苦涩、好入口,所以钟意饮茶底嘅朋友可以考虑品尝下。⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹
湾仔📌 壶
湾仔大王东街20号地舖

𖧷 杨枝甘露椰奶冰沙 $45

𖧷 壶奶茶$31 + 茉莉绿茶冻$5
𖧷 拉丝麻糬抹茶拿铁 $48
𖧷 熟成红茶豆浆冻 $33

⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹
饮品 🧋【 壶 】
地点 📍 湾仔大王东街20号地舖
消费 💰 均消 $42
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
2024-07-15
外卖自取