2019-10-23 2880 浏览
本来老婆星期日晏昼有个兴趣班要到油麻地上堂,不过,撞正啲社会事件,油尖旺一带「立立乱」,所以,课堂取消。突咗个晏昼出嚟,两公婆就不如落去「太平洋咖啡」轻松下,叹杯咖啡,睇睇书。「曼克顿山」呢间「太平洋咖啡 」特别钟意,因为地方大,楼底高,空间感强,更特别多梳化櫈,可惜,呢啲假日时段,梳化櫈大多数都喺一櫈难求。小弟向来都喜欢试新嘢,所以,晌排队买咖啡时,见到有款新系列:「Legend of the Fall」,以蜜梨入馔调配出两款咖啡饮品,感觉会喺润润哋,一于试晒佢。但好可惜,啲蛋糕卖得七七八八,心水嘅柠檬挞都卖晒,得番一款较啱口味。蜜梨胚芽燕麦奶咖啡 $42呢款咖啡劲啱我老婆,因为用上燕麦奶,可以讲喺「全素」出品,要求少冰,所以,唔会太冻,只喺凉凉哋。饮落好有惊喜,醇香嘅咖啡中,渗出清甜嘅梨香味,两者味道平衡,更有一份滋润喉咙嘅感觉。除咗面面糁咗啲粒胚芽之外,底下仲有啲薏仁粒,粉粉哋,有啲咬口,不过,就未必人人都喜欢佢嘅口感。事后先知,原本呢款产品都提供到热饮。蜜梨薏仁燕麦奶其乐冰 $42小弟就要杯其冰乐,送走夏日,迎来秋风。跟上面嘅燕麦奶咖啡做法差唔多,只喺做成沙冰,味道依样晌醇香嘅
蜜梨胚芽燕麦奶咖啡、蜜梨薏仁燕麦奶其乐冰、甘笋菠萝蛋糕
蜜梨胚芽燕麦奶咖啡 $42

蜜梨胚芽燕麦奶咖啡
蜜梨薏仁燕麦奶其乐冰 $42

小弟就要杯其冰乐,送走夏日,迎来秋风。跟上面嘅燕麦奶咖啡做法差唔多,只喺做成沙冰,味道依样晌醇香嘅咖啡上渗出阵阵蜜梨清香,配合底下充满口感而又高纤嘅薏仁粒粒,确喺有种几新奇嘅感觉。
蜜梨薏仁燕麦奶其乐冰
甘笋菠萝蛋糕 $24

我老婆都几钟意甘笋系嘅蛋糕,呢一款的的骰骰就啱晒佢。蛋糕嘅质感带微微湿润,当中更睇到混有唔少甘笋丝,而面层嘅忌廉芝士下先有一少抹菠萝蓉,比较隐若,唔喺点食得出;反而最讨人喜欢喺饼面嘅坚果粒,丰富咗个口感层次。
甘笋菠萝蛋糕
渡过咗一段悠闲嘅咖啡时间,近旁晚时份,再晌荔枝角公园走走,虽然睇唔到日落,但黄昏嘅日影西斜,天空嘅云彩染上片片橙红,有种疗愈感。
蜜梨胚芽燕麦奶咖啡
甘笋菠萝蛋糕