2018-02-15
今日情人节,食西餐间间唔系贵就要一早book,为左唔想被收贵一倍价钱,所以我同男朋友决定去打边炉庆祝情人节。我地两个都非常中意食牛,所以我地就黎左依间牛肉专家火锅店。坐底左之后,职员推介我地食环球精选,分别有美国安格斯牛、澳洲雪花牛同日本A4牛。另外,如果叫左依个餐,餐牌上任何野都可以半价再order。酱料方面他们有自助吧可以自己调配自己喜爱的汁酱材料!见环球精选都几吸引,所以order 左,份量适中。每款份量应该系预设2-3人份量,好适合2口子。他们的牛肉真是好出色, 十分新鲜!其实睇样有几款都好似,有啲滑、有啲肉味重、有啲爽口,绝对可以款款都试吓。钟意食牛肉既,必定唔会失望。至于汤底,我选左传统牛骨清汤,因为清汤唔怕会遮盖咗牛肉鲜味。牛骨连埋粟米同萝白淆制而成,一点都唔油腻,重有香淡牛骨味。餐厅仲提供个大捞篱,摊好后可以一次过渌几片,容易控制时间。餐纸有教每个部位煮既时间大约涮多久,所以照足佢个时间食,真系会好食好多。我地再order左个极品脖仁,即系牛颈脊最中心位置。雪花分布均匀、肥嫩兼十分有嚼劲、牛味浓。而且厚度刚刚好!推介!见隔离台叫左个牛杂拼盘,我地又跟住叫左一份。牛肠甘香
见隔离台叫左个牛杂拼盘,我地又跟住叫左一份。牛肠甘香,牛肺丰腴,牛肚爽脆。煮到刚刚好既程度,不沾酱都相当美味!