2021-03-30
之前机缘巧合底下,我屋企人攞到优惠券竟然可以俾机会我试到全系列嘅Artisanal Pastries 系列蛋糕!有个咁好嘅机会当然要影吓相啦~ 外貌精致唔使讲,每个唔同口味都有好衬佢嘅小装饰, 例如有Paul Lafayet 最拿手嘅马卡龙~ 一睇就知道系来自边到嘅蛋糕啦~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸📸.5 /5 尽量由左至右讲( ^ω^ )Chocolate Craquelin 最左边嘅长条型朱古力蛋糕,有好浓郁嘅朱古力夹心,比起蛋糕更加觉得似系一旧朱古力🤣 朱古力迷唔好错过呀! Creme Brûlée Cake 以佢哋最出名嘅creme brûlée 为基础嘅蛋糕,上半层系慕丝,下半层系海绵蛋糕~ 成个口感比较light 啲~ 不过相对上其实云呢拿味就比较重,唔系好食得出creme brûlée 嘅味道~ Tiramisu (推荐!) 咖啡味好浓好香,入面嘅饼浸满咖啡嘅精华,非常creamy嘅口感, 加埋少少苦味嘅可可粉,好传统嘅Tiramisu~ 少数冇咩甜味但系我都觉得好好食嘅Tiramisu~ Royal Chocolate
打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸📸.5 /5
尽量由左至右讲( ^ω^ )
Chocolate Craquelin
Creme Brûlée Cake
Tiramisu (推荐!)
Royal Chocolate Cake
个人朱古力蛋糕来讲比较推荐呢个!浓郁嘅朱古力慕丝,中间夹住法式杏仁海棉蛋糕~ 朱古力浓味不输蚀于第一款蛋糕,但系口感就更加软熟~ 相对上都冇咁漏~
Earl Grey Cheesecake / Rose & Strawbeery Cheesecake (推荐!)
呢两款蛋糕口感好似,虽然个名系芝士蛋糕但系其实系慕丝蛋糕嚟~ 都系比较light 嘅口感~
Cheese mousse 入面包住伯爵味/ 玫瑰士多啤梨味mousse ,两只蛋糕食落都有好少嘅咸味(应该系因为芝士)
不过玫瑰士多啤梨味就偏向更加咸 (我个人觉得好似食樱花味咁样) 如果要我拣我应该钟意伯爵茶味多啲~ 胜在够特别如果钟意食芝士蛋糕嘅应该都会喜欢💕我个人觉得最大机会回购嘅都系呢款蛋糕!
Seasonal cake (Chinese new year 2021)
Raspberry Vanilla Cake
老实说就觉得咁多款蛋糕来讲呢款蛋糕我最冇印象🤣 可能因为其他蛋糕表现太好了! 不过佢食落都有柑橘嘅香味同酸味,反而raspberry 味都唔太重~
Yuzu Mandarin Mango Cake
我个人觉得水果味嘅蛋糕比较难做得好~ 但系我觉得呢款蛋糕唔错,柚子柑桔芒果蛋糕食落中间有啲似芒果雪葩而唔系普通生果味,唔会有𠮶种死甜嘅味道~ 外层包住嘅系柚子mousse , 成个感觉都好清新仲带有少少嘅酸味~
Prices are all $50@1
以上就系我个人小小嘅评价,事实上每一款蛋糕都好好食~ 而且适合唔同人嘅口味~
可以俾大家买蛋糕嘅时候做个小小嘅参考~
-Useful tags for you 💓
#tthkhotspot #tthkdessert