2020-10-10
新店开张两日,因而有加$1换鸡蛋布丁既优惠,当然要即刻去朝圣星期五晚八点黎到已经有等候既人龙,堂食同外卖都系同一条队。原来新店开左系戏院果度旧许留山位置,比荃湾鲜芋仙座位少好多,于是我地都决定外卖,而且可以同屋企人分甘同味。八点黎到鸡蛋布丁已经卖哂 我地就嗌左一个热芋圆4号(推介)、一个期间限定既冻双色芋圆。芋圆4号最大卖点系有大大旧芋头,系台湾品种,比香港食到既都要香同埋滑得多,唔似香港d芋头咁粉实。甜度岩岩好,屋企人都赞不绝口。 另外仲有红豆同埋珍珠配料,红豆都几腍,同加埋红豆沙底都唔会太甜;而珍珠黑糖味浓,都够烟韧。系比钱果个位见到张poster写有双色芋圆先识嗌(主餐牌无),食落好有惊喜。原来呢个系包心芋圆,入面就系有果d好香好绵既芋头泥,而出面就系烟韧唔痴牙芋圆同地瓜圆。佢既芋圆同地瓜圆质感都好好,熟透得黎就算冻食都唔会变硬。下面既仙草加上花奶,好清凉。我地落左单之后行左阵街先返黎拎外卖,大约等15-20分钟到。不过返黎拎外卖既时候等候人龙长左,应该都系大家食完饭过黎食糖水。唔想等咁耐就要早d黎,可能会食到$1鸡蛋布丁